ECM-B1M mikrofon från Sony
Härligt ljud

ECM-B1M har väldigt användbara funktioner.

Ny revolutionerande mikrofon från Sony

Tillsammans med veckans stora nyhet om fullformatskameran Sony Alpha7R IV, presenterade Sony också en mikrofon med en massa nydaningar.

18 juli 2019 av Louise Hagemann

Sony har nyligen lanserat världsnyheten Sony Alpha 7R IV, och tillsammans med den imponerande fullformatskameran presenterades också en ny mikrofon.

Det kan möjligen verka som en liten detalj, men den är faktiskt rätt revolutionerande.

Först och främst behöver du veta att ECM-B1M, som mikrofonen heter, spelar in digitalt och att du slipper att krångla med batterier och kabel när du monterar den på kameran.

> Läs också: Sony Alpha7R IV: Våra första intryck och bilder

Förklaringen är att Sony har uppgraderat sin blixtsko så att den dels kan ge ström till mikrofonen från kamerans batteri och dels kan föra över ljudsignalen från mikrofonen direkt in till kameran. Därför har Sonys blixtsko bytt namn till MI, vilket står för Multi Interface Shoe. MI kommer att bli standard på Sonys kameror framöver.

Två enastående egenskaper hos den nya mikrofonen

Det revolutionerande med ECM-B1M är två nya funktioner hos den nya, kompakta mikrofonen. 

För det första kan du ställa in vilken område som täcks av mikrofonen. Du kan ställa in så att den tar upp ljud både framför och bakom kameran, du kan ställa in att den bara tar upp ljud framför kameran, och så kan du ställa in den som en riktad mikrofon. 

> Läs också: Ny firmware ger nytt liv åt din kamera

För det andra har den fått så kallad noise cancellation, som vi annars främst känner igen från hörlurar. Om man aktiverar funktionen avlägsnas ljud i bakgrunden som t.ex. trafikbuller eller surrandet från luftkonditionering. 

Våra egna intryck av ECB-B1M

Vid lanseringen fick vi möjlighet att testa den nye mikrofon en liten stund. De båda nya funktionerna fungerar förbluffande effektivt, och i praktiken är det också både coolt och praktiskt att man inte behöver någon kabel mellan mikrofonen och kameran. 

> Läs också: Nya vidvinkelobjektiv från fyra olika tillverkare

Det går att ställa in både automatisk och manuell ljudinspelning, och det finns low cut-filter med tre steg. Mikrofonens fot, som placeras i MI-skon, är ljuddämpad, så att ljud från kameran inte fortplantar sig till mikrofonen.

ECB-B1M kommer ut i butikerna i slutet av september och kommer att kosta 4200 kronor. Det ingår ett vindskydd.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av