Nya objektiv från Sony, Pentax, Canon och Tamron

Sony, Pentax, Canon och Tamron har presenterat nya objektiv nu i sommar. 

© Sony, Ricoh Images, Canon och Tamron

Nya vidvinkelobjektiv från fyra olika tillverkare

Om du funderar på att investera i ett nytt objektiv finns det goda anledningar att välja vidvinkel. Inte mindre än fyra tillverkare har nämligen lanserat nya vidvinkelobjektiv av hög kvalitet nu i sommar.

10 juli 2019 av Sarah Marie Winter

Semestern inbjuder till massor av fotografering med vidvinkel – de långa sandstränderna och den häftiga utsikten från bergstoppen kräver en bred bildvinkel om du ska få med så mycket så möjligt av omgivningarna.

Det kan vara anledningen till att hela fyra tillverkare, Sony, Pentax, Canon och Tamron, har valt att lansera nya vidvinkelobjektiv den här sommaren. 

> Läs också: Canon uppdaterar legendarisk G-serie

Bland nyheterna återfinns ett 35 mm F1.8, ett 10–17 mm F3.5–4.5, ett 24–240 mm F4–6.3 och ett 35 mm F1.4, så det det finns något både för fotografen som föredrar en fast brännvidd och för fotografen som vill ha ett mångsidigt zoomområde. 

Lätt och ljusstark vidvinkel till Sonys fullformat

Sony 35mm F1.8 objektiv

Nya Sony 35 mm F1.8 passar till Sonys fullformatsmodeller Alpha7 och Alpha9.

© Sony

Det mesta tyder på att nya Sony FE 35mm F1.8 blir ett kompaktare och prisvänligare alternativ till det dyra Zeiss Distagon FE 35mm F1.4 ZA. Därmed fyller objektivet en lucka i tillverkarens linje av gluggar till spegellösa systemkameror med fullformatssensor. 

Med en vikt på bara 280 gram, en längd på 73 mm och en diameter på 65,6 mm är vidvinkelobjektivet ett av de lättaste i klassen. Men enligt Sony går detta inte ut över bildkvaliteten.

> Läs också: 10 naturfenomen som du måste fotografera

Objektivet är nämligen konstruerat för att ge minimal kromatisk aberration samt skärpa ända ut i hörnen även vid den största bländaröppningen. Det har dessutom två smarta knappar som du kan använda för att byta fokusläge och hålla kvar fokus.

Priset är ännu inte meddelat.

Pentax uppgraderar fisheyeobjektiv

HD PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5 ED

Nya Pentax 10–17 mm ger goda möjligheter för att ta kreativa bilder.

© Pentax

Pentax har gått i en annan riktning och har uppdaterat det 13 år gamla fisheyeobjektiv Pentax 10-17mm F3.5-4.5 med ny beläggning som sägs ge skarpare, kontrastrikare bilder och minimera risken för störande reflexer. 

Objektivets yttre har dessutom moderniserats, så att det passar till nyare Pentax-kameror med APS-C-sensor, och som en nyhet går det att plocka av objektivets motljusskydd så att man kan ta runda bilder. 

Priset för Pentax 10-17mm F3.5-4.5 kommer att ligga på 5999 kronor. 

Nytt Canon-objektiv till resefotografen

Canon RF 24-240mm F4-6.3

Det nya zoomobjektivet från Canon är perfekt för dig som vill jobba med EOS R-systemet.

© Canon

Om du inte kan bestämma dig för om du vill investera i vidvinkel eller tele, är Canons nya zoomobjektiv till EOS R-systemet ett bra bud på båda delarna.

Brännvidden på 24–240 mm betyder att objektivet är perfekt för t.ex. resefotografering om du helst inte vill släpa runt på en blytung väska. Dessutom är det bra om du vill ha ett enda objektiv för att fotografera såväl landskap som porträtt, sport och djur. 

> Läs också: Veckans utmaning: Konstnärliga landskap

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM har en kontrollring för fokusering och en låsbar zoomring med 100 graders rotation, som enligt tillverkaren ger en direkt och noggrann kontroll.

Priset har ännu inte offentliggjorts. 

Tamron utlovar skyhög kvalitet

Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD

Tamron utmanar originalobjektiven från Canon och Nikon med ett nytt 35 mm-vidvinkelobjektiv. 

© Tamron

Det är inte bara Sony-fotografer som får mer att välja mellan bland objektiv på 35 mm. Tamron har nämligen lanserat ett objektiv till Canon och Nikon, som de själv kallar för "det optiskt sett mest perfekta objektivet som företaget någonsin har lanserat".

Det ljusstarka objektivet består av hela 14 linselement fördelade på tio grupper, där fyra av dem är tillverkade av så kallat LD-glas som minimerar förekomsten av kromatisk aberration.

Något annat som skiljer objektivet från de jämförbara modellerna på marknaden är vädertåligheten. Det har nämligen gummipackningar som hindrar regn och fukt från att tränga in vid de utsatta punkterna. 

Samtidigt har frontlinsen fått en vatten- och fettavvisande fluorbeläggning, och så kan objektivets yta stå emot slag och repor.

Tamron SP 35mm F1.4 Di USD kommer att kosta 11 799 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av