© Shutterstock

Fler megapixlar behöver inte nödvändigtvis vara bättre

Här listar vi tre anledningar till varför fler megapixlar inte alltid är en bra investering.

Tidigare var det så att ju fler miljoner pixlar, även kallat megapixlar, din kamera hade, desto bättre var den för det mesta. 

Idag, när nya mobiler hela tiden lanseras med bildsensorer som gör det möjligt att ta bilder med upp till 108 megapixlar, då är det här sambandet inte längre lika självklart. 

Många megapixlar är nämligen inte alltid en fördel, och därför listar vi tre anledningar till varför du inte behöver byta ut din gamla kamera bara för att en nyare modell har fler megapixlar. 

1. Det behövs inte för att få snygga utskrifter

Om du inte regelbundet skriver ut dina bilder i större format än filmduken på din närmaste biograf, behöver du troligtvis inte mer 24 megapixlar. 

>Läs mer Hur stora bilder kan jag skriva ut?


Skrivare skriver ut stor bild

När man väljer kamera är det en god idé att fråga sig själv om man verkligen behöver kunna skriva ut i väldigt stora format. Detta med tanke på att filerna tar upp mycket minnesutrymme. 

© Shutterstock

2. Stora filer kostar tid ... och pengar

Ju fler megapixlar din kamera har, desto större blir även bildfilerna som hamnar på ditt minneskort, vilket innebär att du kan behöva köpa nya och större kort för att ha tillräckligt med utrymme. 

När du sedan har fått över de stora filerna till datorn kan de återigen skapa problem, eftersom de kan fylla dina hårddiskar på nolltid. 

Sist men inte minst kan råfiler, som ibland är på över 50 megabyte, orsaka problem i många datorer vid redigeringen, och det gäller även nyare datorer. 

>Läs mer 3 tips när du städar i fotoarkivet

© Holger Svend Anderson

3. Många megapixlar ger tydligare brus

Den sista anledningen till att fler megapixlar inte alltid är värt pengarna är risken för bildbrus vid höga ISO-värden. När ett större antal megapixlar är hopklämda på en liten yta, till exempel en fullformatssensor, blir bildbruset tydligare än i en kamera där sensorn har färre megapixlar. 

De stora sensorerna ger å andra sidan ett mer finkornigt bildbrus som kan vara mindre störande och lättare att redigera bort. 

För de allra flesta fotografer som arbetar i svagt ljus lönar det sig ofta bättre att använda en kamera på mellan 24 och 36 megapixlar. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av