4K-skärm-Asus

En 4K-skärm ger dig massor av detaljer när du bildbehandlar.

© Shutterstock

Undvik felköp: Så hittar du den perfekta skärmen

På en bra datorskärm ser dina foton fantastiska ut, och du får de bästa förutsättningarna att förbättra dem, men vad behöver du tänka på när du köper en skärm? Det hjälper vi till med här.

18 maj 2022

Det är ett sant nöje att få upp en av sina bästa bilder i hög upplösning på en läcker skärm, men det kan vara svårt att förstå sig på beteckningar och specifikationer när du ska köpa en skärm för bildbehandling. Här hjälper vi dig med de viktigaste.

Upplösning

Med hög upplösning får du massor av detaljer, och även om du sitter nära skärmen kan du inte se de enskilda pixlarna. För att få detta bör du satsa på en 4K-skärm där upplösningen på bredden är omkring 3 840 pixlar.

>Läs även: 10 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Storlek

Oftast passar en skärm mellan 24 och 30 tum bra för vanlig användning på ett skrivbord. Det finns dock mycket breda skärmar på över 30 tum, och en sådan kan vara en fördel om du vill ha flera program öppna bredvid varandra, till exempel Lightroom och Photoshop.

Asus ProArt PA34VC

En skärm som denna Asus ProArt PA34VC har ett sidförhållande på 21:9 och är på 34 tum. Den breda skärmen ger möjlighet att ha två program sida vid sida.

Paneltyp

Den del av skärmen som visar bilden kallas panel, och det finns generellt sett tre paneltyper. TN är den äldsta typen, men den är mycket snabb på att byta färger så responstiden är kort. Det är en fördel när man spelar spel, men färgåtergivningen är inte så bra.

>Läs även: Så får du perfekta färger på skärmen

IPS-skärmar har bäst färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. Därför passar de utmärkt för bildbehandling. Dock kan de mörkaste områdena sakna en del detaljer. IPS-paneler är inte lika snabba som TN, men det räcker för både video och foto. 

Mellan dessa två typer finns VA-paneler. De ger generellt bättre färger än TN men inte lika bra som IPS. Responstiden är inte heller så snabb, men de har hög kontrast. Vi skulle dock föredra IPS för foton.

>Se även: Läs alla våra recensioner av fotoutrustning i Fördelszonen

BenQ DesignVue PD2700U är en 4K-skärm med bra upplösning.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av