Man köper begagnad fotoutrustning
© Shutterstock

Så köper du begagnad fotoutrustning utan att bli lurad

Du kan spara massor av pengar genom att köpa begagnad fotoutrustning. Här tipsar vi om hur du undviker att bli lurad.

23 mars 2020 av Jeppe Vestergaard

Det har aldrig funnits fler möjligheter att köpa begagnad fotoutrustning än nu, och du kan lätt spara tusentals kronor.

Här går vi igenom hur du kan se till att inte bli lurad och vilka rättigheter du har när du köper av privatpersoner, via webben eller hos fotoaffären.

Köp begagnad fotoutrustning av privatpersoner

Du kan hitta begagnad fotoutrustning på bl.a. Facebooks Marketplace eller Blocket. Här handlar du oftast med privatpersoner.

Om du köper begagnad fotoutrustning av privatpersoner, försök i möjligaste mån att få med originalförpackningen och inköpskvittot, så att du kan vara säker på att du inte köper stöldgods.

Om du betalar med Swish kan du vara säker på att säljaren inte anger ett påhittat namn, eftersom tjänsten är kopplad till vederbörandes personnummer.

Du har bara returrätt om du har avtalat detta med säljaren. Som utgångspunkt har du två års reklamationsrätt, men det kan säljaren lätt avsäga sig genom att informera om att varan säljs i befintligt skick.

Om en privatperson ofta säljer liknande typ av begagnad fotoutrustning, kan hen betraktas som ett företag. I så fall har du 14 dagars returrätt och två års reklamationsrätt.

> Läs också: Tänk på detta när du köper begagnade objektiv.

Canon eos 500D

På Facebook hittade vi ett komplett paket med Canon EOS 500D, fyra objektiv, en blixt och en fotoväska för 5000 kronor.

© Canon

Köp begagnad fotoutrustning hos webbutiker

I dag finns det fler intressanta erbjudanden än någonsin när du ska hitta begagnad fotoutrustning på webben.

Bl.a. kan du köpa begagnad utrustning via den engelska webbplatsen mpb.com med flera tusen begagnade kameror, objektiv med mera till salu. 

Här skyddas du av att utrustningen har värderats och prissatts av yrkesfolk. Så du hamnar förmodligen aldrig helt fel när det gäller pris eller kvalitet.

I och med att utrustningen skickas via post är det svårt att kontrollera den inför köpet. Däremot kan du använda dig av din returrätt på 14 dagar. Dessutom får du sex månaders garanti hos MPB.

Fujifilm X100S

På den engelska webbutiken mpb.com hittade vi en begagnad Fujifilm X100S för 5060 kronor. Det är mer än 50 procent billigare än en helt ny.

© Fujifilm

Köp begagnad fotoutrustning i fotoaffären

Om du vill göra ett så tryggt köp som möjligt, ska du köpa begagnad fotoutrustning hos en fotoaffär. Här kan du få proffsig rådgivning, och så kan du testa utrustningen innan du köper.

Dessutom får du en garanti, precis som när du köper nya produkter. Garantin gäller emellertid utifrån det befintliga skicket vid köp. Dessutom har du naturligtvis också en returrätt på 14 dagar.

Sony A9

Hos en lokal affär hittade vi en begagnad Sony A9 i gott skick för 26 405 kronor. Kameran kostar 40990 kronor som ny i samma butik.

© Sony

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av