Objektiven heter: FE 24mm F2.8 G, FE 40mm F2.5 G och FE 50mm F2.5 G.
© Sony

Sony lanserar ny objektivtrio

Sony har nu lanserat tre nya objektiv: FE 24mm F2.8 G, FE 40mm F2.5 G och FE 50mm F2.5 G.

24 mars 2021 av Christian Trant

Sony gjorde nyss ett äkta hattrick när de avslöjade tre nya objektiv i G-serien. Alla de nya FE-objektiven har en E-fattning. F:et betyder att de kan användas med fullformatskameror.

Objektiven i fråga är: 

  • FE 50mm F2.5 G
  • FE 40mm F2.5 G
  • FE 24mm F2.8 G

Alle tre objektiven är ljusstarka, kompakta, och de är inte överdrivet dyra när man jämför med konkurrenterna. Priset är detsamma för alla tre objektiv – nämligen 7700 kronor.

De tre objektiven är kompakta och lätta

Sonys nya objektiv hör alla hemma i lättviktsklassen; de väger bara mellan 162 och 174 gram. 

Trots att objektiven inte väger så mycket, utlovar Sony en otroligt hög detaljgrad och en snygg bokeh – det vill säga bakgrundsoskärpa.

En stor bländaröppning på t.ex. F2.5 ger dig möjlighet att ta bilder med ett litet skärpedjup, vilket ger en snyggt oskarp bakgrund till bl.a. porträtt.

Objektiven passar för olika fotogenrer

Sony har naturligtvis olika fotogenrer i åtanke när de presenterar de tre olika objektiven. 

FE 24mm F2.8 G är anpassat för att fotografera vida vyer eller porträtt där det är viktigt att också få med omgivningarna kring personen som fotograferas. Objektivet ger även möjlighet att ta snygga närbilder av t.ex. mat eller insekter.

FE 40mm F2.5 G lämpar sig däremot bättre för porträtt och video där du vill få med personer i helfigur. Här får du inte med lika mycket av bakgrunden, men du får å andra sidan mer oskärpa på bakgrunden.

FE 50mm F2.5 G passar bäst för porträtt i halvfigur. Här får du en mjukare oskärpa på bakgrunden tack vare objektivets kombination av bländare och brännvidd.

FE 50mm F2.5 G

Sony har konstruerat en AF-motor som ska göra så att autofokusen arbetar ljudlöst när du t.ex. använder objektiven för att spela in video.

© Sony

Ögonfokus gör att objektiven lämpar sig för porträtt och video

De tre nye objektiven stöder ögonfokus, vilket gör det lättare att lyckas med porträtt och video. 

Objektivens snabba fokusmotor hjälper nämligen kameran att låsa fast fokus på ögonen hos personen som du fotograferar. 

Det innebär att de nya Sony-objektiven är perfekta för videoentusiaster i och med att ögonfokusfunktionen håller kvar fokus även når en person flyttar på sig i bilden under videoinspelning. 

> Läs också: Så väljer du rätt objektiv

Vi har redan testat FE 40mm F2.5 G

Bonnier Digital FOTO har varit bland de första i världen som fick testa FE 40mm F2.5 G inför lanseringen, och redan nu kan du läsa vår recension i Fördelszonen.

Läs recensionen här.

Läs mer om alla de tre objektiven här.

FE 50mm F2.5 G

Objektivet FE 40mm F2.5 G är litet och kompakt, och ingår i den fina G-serien där Sony eftersträvar hög detaljgrad och en snygg bokeh – det vill säga bakgrundsoskärpa.

© Sony

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av