Olympus ZUIKO DIGITAL-objektiv

Olympus tillverkar inte längre ZUIKO DIGTAL-objektiv för spegelreflex.

© Olympus

Olympus slutar med Four Thirds

Den japanska kamera- och objektivtillverkaren Olympus lägger nu allt sitt fokus på Micro Four Thirds-systemet och lägger ner tillverkningen av objektiv för spegelreflexkameror.

20 mars 2017 av Poul Siersbæk

Enligt en ny produktkatalog framgår det att Olympus har valt att avsluta produktionen av Four Thirds-objektiv till de äldre spegelreflexkamerorna som E-5, som var den senaste konventionella spegelreflexkameran från den japanska tillverkaren.

Det är också sju år sedan Olympus senast lanserade en kamera i den här klassen, och efter att Olympus och Panasonic 2008 gemensamt presenterade den nya standarden Micro Four Thirds har tiden sprungit ifrån den äldre standarden.

Olympus ZUIKO DIGITAL och M.ZUIKO DIGITAL

Olympus har länge sett hela sitt objektivsortiment som en stor helhet. Nu är det slut på det.

© Olympus

Hög optisk kvalitet 

Det ökande intresset för spegellösa systemkameror är starkt bidragande till Olympus beslut, och Olympus satsar nu fullt ut på den här klassen som delar plattform med Panasonic.

De gamla ZUIKO DIGITAL-objektiven har alltid varit kända för att ha en otroligt hög optisk kvalitet, och Four Thirds-systemet kom upp till 15 kameramodeller och 19 objektiv.

De här objektiven kan absolut användas på Micro Four Thirds-kameror med hjälp av en adapter. Och det kommer du såklart kunna göra även framledes. Däremot kommer det inte några nya objektivmodeller i serien.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL

Antalet Micro Four Thirds-objektiv har gått förbi antalet Four Thirds-gluggar.

© Olympus

I nuläget finns det hela 22 Micro Four Thirds-objektiv från Olympus att välja mellan. 

Därtill kommer kompatibla objektiv från Panasonic och andra tillverkare som bl.a. Sigma och Samyang. Så Micro Four Thirds verkar absolut vara en relativt framtidssäker lösning.

Du kan se den nya produktkatalogen över Micro Four Thirds-objektiv här.

Komplett objektivguide till spegellösa systemkameror på väg

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 9/2017 som kommer ut i slutet av maj kommer vi att publicera en komplett objektivguide för spegellösa systemkameror. 

Börja prenumerera här om du vill få hem tidningen och guiden direkt i din brevlåda. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av