Våra första intryck av Sigmas nya hypertelezoom, Sigma 60-600mm F4.5-5.6

Vi har haft möjlighet att känna på Sigmas nya hyper-teleobjektiv. Här kan du läsa om våra första intryck. 

© Bonnier Digital FOTO

Första intrycken av Sigma 60-600mm: Ett drömobjektiv för sport- och djurfotografer

Sigmas nya hypertelezoom är en stadig pjäs. Men om man tar med det stora zoomområdet i beräkningarna, är det faktiskt varken överdrivet tungt eller ohanterligt.

26 september 2018

På Photokinas första officiella dag presenterade den japanska tillverkaren Sigma inte mindre än fem nya objektiv – tre med fast brännvidd i Art-serien och två i Sports-serien. 

Det ene sportobjektivet är det länge efterlängtade Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM som kommer att ersätta det befintliga 70-200mm-objektivet, som efter 8 år på marknaden nu är redo för pensionen. 

Därmed ser det ut som att professionella sportfotografer kommer att få ett nytt och budgetvänligt alternativ till Canons och Nikons jämförbara objektiv.

Bild av Sigma 60-600mm F4.5-5.6

Den nya hypertelezoomen från Sigma är inte direkt liten – inte minst på grund av det stora motljusskyddet. 

© Bonnier Digital FOTO

Sigma 60–600 mm sätter rekord

Det andra sportobjektivet är nya Sigma 60-600mm F4.5-5.6 DG OS HSM som sätter nytt rekord med imponerande 10x zoom. 

Enligt Sigma är objektivet av samma höga kvalitet som tillverkarens andra hypertelezoom, Sigma 150-600mm F4.5-6.3. Det nya objektivet liknar också den här modellen till det yttre.

Det är dock flera olika saker som gör Sigmas 60-600mm till ett enastående objektiv. För det första har det en förbättrad optisk konstruktion med hela 25 linselement arrangerade i 19 grupper, samt tre så kallade FLD-element och ett SLD-element.

Det låter kanske kryptiskt, men enligt Sigma betyder det minimal förekomst av kromatisk aberration och skärpa ända ut i bildhörnen. 

Sigma 60–600 mm är stort men inte alltför tungt

Som du kan se på bilden handlar det om ett relativt stort och tungt objektiv. Men även om det väger exakt 2,7 kilo känns det faktiskt hyggligt lätt med tanke på den enorma storleken. 

Det betyder naturligtvis inte att du kan knata runt en hel dag och fotografera på fri hand med Sigma 60-600mm F4.5-5.6, men om du jämför med andra teleobjektiv med kortare brännvidder är det inte så tungt. 

Objektivet ser väldigt långt ut på full tele, men en del av längden beror på det stora motljusskyddet som i sig inte väger så mycket, och som kan skruvas av om du föredrar ett något kompaktare objektiv.

Under de få minuter som vi hann testa objektivet låg det bra i handen, och zoomringen kändes fast och skön. 

Läs också: Spara pengar med tredjepartsobjektiv

Smart knapp låser zoomen

Sigma 60-600mm F4.5-5.6 har dessutom en funktion som säkert är användbar för flertalet fotografer – en knapp på sidan av objektivet som kan låsa fast den aktuella zoompositionen.

Därmed riskerar man inte att zoomen glider medan man tar en bild, vilket ibland kan ske med stora objektiv om man t.ex. riktar det något nedåt. 

Totalt sett ger Sigmas nya hypertelezoom intryck av att vara ett idealiskt val för sport- och djurfotografer som vill ha ett enda objektiv som klarar allt. 

Naturligtvis får man i den här bedömningen ta hänsyn till att vi ännu inte har haft möjlighet att göra några ingående tester av bildkvalitet eller prestanda, men om Sigma gör lika bra ifrån sig på de här parametrarna som på hanteringen och den generella känslan lär man inte bli besviken. 

Objektivet kommer till butikerna i slutet av oktober, och priset förväntas ligga omkring 22 000 kronor.

> Här hittar du fler nyheter från Photokina 2018

Fäst extra objektiv på mobiltelefonen

Du får helt nya möjligheter genom att fästa ett externt objektiv på mobilen. Då kan du förvandla mobilen till t.ex. en makrokamera där du kan komma riktigt nära detaljerna.

Externa objektiv finns i många olika varianter, och just nu kan du få ett paket med både makroobjektiv, vidvinkelobjektiv och fisheyeobjektiv i ett paket när du börjar prenumerera på Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av