Systemkameror säljs ofta med ett paketobjektiv, skapat för att kunna hantera olika typer av motiv. Det har oftast en viss grad av zoom och en rimligt stor bländare, men detta är inte ett objektiv som ger dig bländande porträtt, magnifika landskap eller perfekta fågelbilder.
Det är när du använder mer specialiserade objektiv som magin uppstår. En relativt liten samling räcker långt. Här är tre typer som ger dig utmärkta förutsättningar i en mängd olika fotosituationer.
1. 50 mm prime: Allround och porträtt
1. 50 mm prime: Allround och porträtt
Om du bara ska äga ett enda objektiv, finns det starka argument för att välja ett 50 mm prime-objektiv. Brännvidden 50 mm matchar det mänskliga ögats geometri på ett optimalt sätt, vilket ger dig en harmonisk och naturlig återgivning av motivet.
Ett prime-objektiv utan zoom är inte lika komplicerat rent konstruktionsmässigt, vilket betyder att det kan förses med en stor bländaröppning utan att bli alltför dyrt. F.1.8 eller ännu större finns till överkomliga priser.
En stor bländaröppning ger snygg bakgrundsoskärpa, vilket gör detta objektiv perfekt för porträtt.

Ett 50 mm prime-objektiv är inte särskilt stort och finns till rimliga priser, även med stora bländaröppningar som ger fin oskärpa på bakgrunden.
© Shutterstock.2. 70–200 mm tele: Djur och sport
För att komma närmare behöver du ett teleobjektiv. Det kan handla om djur- och fågelfotografering, sport- och konsertfotografering och mycket mer. En zoom med en brännvidd på 70–200 mm ger dig stor flexibilitet, så att du snabbt kan växla mellan motiv som är nära och långt borta, till exempel bilar på en racingbana eller kringstrykande fåglar.
Teleobjektiv fungerar också utmärkt för porträtt eftersom de ger bra bakgrundsoskärpa och komprimerar bilden på ett sätt som passar ansiktet bra.
Om du köper ett teleobjektiv främst för att fotografera fåglar och vilda djur, är det värt att överväga en längre brännvidd. Priserna ligger betydligt högre, men du kan spara lite genom att välja en prime-modell med fast brännvidd och liten bländare.

Med ett teleobjektiv kommer du närmare motivet utan att förlora bildkvalitet.
© Shutterstock.3. 24 mm vidvinkel: Landskap och arkitektur
Om du vill fotografera vida landskap, arkitektur och gruppbilder behöver du ett vidvinkelobjektiv. 24 mm är en bra utgångspunkt. Här blir proportionerna naturliga och vidvinkeln kan fånga mycket breda motiv. Denna typ av objektiv går att köpa till överkomliga priser.
Du behöver inte prioritera en stor bländaröppning, eftersom hög skärpa i hela bilden vanligtvis är vad du vill ha i landskapsbilder och liknande.
Om du vill att bilden ska sträcka sig ännu längre ut åt sidorna bör du välja en kortare brännvidd, men var medveten om att förvrängningen längs bildkanterna blir mer uttalad.

Du får med mycket av motivets bredd när du använder ett vindvinkelobjektiv.
© Shutterstock.