Fotostativ
© Poul Siersbæk

5 saker att hålla koll på när du köper stativ

Ett fotostativ ger dig skarpare bilder och nya möjligheter i svagt ljus. Men det finns många modeller att välja mellan, så vad ska du välja? Här kan du se de viktigaste sakerna du behöver kontrollera innan du köper.

6 september 2022 av Kristoffer Engbo

När du fotograferar utan stativ är det omöjligt att hålla kameran helt stilla. Det kan ge skakiga bilder, särskilt när slutartiderna blir lite längre.

Med ett fotostativ får du en flexibel lösning som ser till att kameran är stilla. Det ger nya möjligheter att till exempel experimentera med slutartider på flera sekunder eller ännu längre.

Det finns massor av olika stativ på marknaden, och nedan hjälper vi dig med de viktigaste punkterna som du behöver tänka på.

1. Material

Stativen brukar vara gjorda av antingen aluminium eller kolfiber, som även kallas carbon på engelska. Kolfiber är lättare och något stabilare, och dessutom skönare att hålla i när det är kallt ute. Å andra sidan är aluminiumstativen billigare.

2. Stativets höjd

Vissa stativ kan bli så höga att du kan stå helt upprätt och titta genom sökaren, medan andra stativ är lite lägre så att du måste böja dig. Om du ska stå längre stunder vid stativet är det bekvämt om du inte behöver böja dig så mycket, men det kräver samtidigt ett stort stativ.

>Läs även: Så tolkar du de förvirrande beteckningarna på den externa blixten

Kolla även hur långt ner mot marken du kommer med stativet. För exempelvis makro är det ofta en fördel om kameran kan vara nära marken. På vissa stativ kan mittpelaren sättas på tvären eller vändas så att kameran kommer längre ner.

3. Stabilitet

Vind eller skakningar från exempelvis fordon kan få kameran att skaka en aning, även om den är monterad på stativ. Ju färre delar stativbenen består av, desto bättre blir oftast stabiliteten. Det är även en fördel om du inte behöver höja upp mittpelaren för att komma upp i rätt höjd, eftersom en upphöjd mittpelare inte är särskilt stabil. Du kan testa med att slå lite på toppen av stativet när det är utfällt, för att se om det skakar något.

>Läs även: De bästa apparna för mobilfotografer

4. Hopfälld längd

Det är meningslöst att ha ett stativ som är så stort och tungt att man undviker att ta det med sig. Mindre stativ får lätt plats i väskan och väger under två kilo. Fundera på hur mycket du orkar bära.

Manfrotto-stativ

Det här stativet från Manfrotto är 40 cm långt när det är hopfällt.

5. Huvud

Kameran monteras på stativhuvudet. Huvudet ingår till vissa stativ, medan det måste köpas separat till andra. I det senare fallet kan du alltså själv välja typ. Det finns olika typer av stativhuvuden att välja mellan. Många fotografer föredrar det flexibla kulhuvudet, medan det finns andra huvuden som passar bättre för till exempel filmning. 

Kulhuvud från Sirui

Kulhuvudets riktning justeras med ett eller två vred, vilket gör det lätt att rikta kameran åt önskat håll.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av