Man fotograferar på stativ

Om du köper ett billigt stativ, ingår huvudet. Om du investerar i en proffsmodell, kan du kombinera märken som du vill. Kulhuvuden är flexiblare, och lämpar sig därför bättre för fotografi.

© Shutterstock

4 tips som ger skarpare bilder med kamerastativ

I många situationer är ett kamerastativ oumbärligt när du fotograferar, men det räcker inte alltid att bara sätta kameran på stativet. Om du följer de här fyra tipsen, behöver du inte längre oroa dig för oskarpa bilder när du fotar med stativ.

Det finns ett flertal motiv där du behöver använda ett kamerastativ för att få lyckade bilder. Det gäller bl.a. när du fotograferar landskapsbilder vid låga ISO-värden, HDR-tagningar eller time-lapse.

Här är kamerastativet ett måste, och stativet behöver också stå stadigt och ordentligt påplats – annars visar det sig i dina bilder.

Här guidar vi dig till hur du kan undvika de vanligaste felen som fotografer gör när de fotograferar med kameran på stativ.

1. Spänn åt skruvarna ordentligt

Det är viktigt att du spänner åt alla skruvarna när du har valt en komposition. Du riskerar nämligen annars att stativet står och rör sig en aning, och det räcker faktiskt för att ge oskarpa bilder när du fotograferar med slutartider som är längre än en sekund.

En annan risk med att inte spänna åt skruvarna, är att stativet helt enkelt välter, om du har satt ett tungt objektiv på kameran.

> Läs också: Dynamiskt omfång: Därför är det viktigt

Vattenfall fotograferat med lång slutartid

Långa exponeringar i kräver stativ. Här kan du också ge vattnet en silkeslen yta med hjälp av en längre slutartid.

© Shutterstock

2. Placera stativet stabilt och säkert

Det värsta tänkbara scenariot är att stativet välter eftersom det inte står tillräckligt stadigt. Även om stativets maximala belastning inte nödvändigtvis överskrids, kan ett instabilt underlag göra så att stativet och kameran välter – och det kan leda till stora skador på din fotoutrustning.

Här kan kroken som sitter under mittpelaren vara till extra hjälp; den ger nämligen extra stabilitet om du hänger något tungt i den.

De flesta stativ kan klarar fler kilo än vad en kamera och ett objektiv väger tillsammans. Därmed kan du utan problem sänka stativets tyngdpunkt genom att hänga t.ex. kameraväskan i det.

3. Plocka av remmen från kameran

Om det blåser, riskerar du att remmen slår mot stativet och orsakar skakningar. Därför behöver du plocka av remmen när du fotograferar i blåst.

> Läs också: 7 anledningar till att använda kamerastativ

Man fotograferar solnedgången vid stranden.

När man ska ta panoramabilder i väldigt hög upplösning, behöver man ta en serie bilder med olika utsnitt som du sedan lägger samman i t.ex. Photoshop.

© Shutterstock

4. Undvik skakningar från kamerans spegel

Även om kameran står på stativ, kan en DSLR-kameras spegel orsaka skakningar när den fälls upp under exponeringen.

Därför bör du fälla upp spegeln, så att du slipper de här små skakningarna som kan ge oskarpa bilder. Du hittar funktionen i tagningsmenyn, och den heter ofta Låsning av spegel eller MUP (Mirror Lockup).

När funktionen är aktiverad är spegeln permanent uppfälld, och då råkar man inte heller ut för att kameran skakas av spegelrörelserna vid exponeringen.

Läs mer om landskapsbilder och kamerastativ i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 5/2021 kan du läsa ännu mer om hur du får skarpa bilder med hjälp av ett kamerastativ. Här går vi igenom hur du lyckas med naturbilderna, oavsett om du fotograferar landskap, action eller makro.

Prenumererar du inte ännu? Just nu kan du för 148 kronor, inklusive porto, få två nummer av tidningen + ett ljustält som ger dig en enfärgad bakgrund och perfekt belysning i t.ex. dina makrofoton. Ljustältet har ett värde på 499 kronor!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av