fotoutskrift

Det är viktigt att välja rätt papperstyp i skrivarinställningarna innan man skriver ut.

© Canon

Så skriver du ut på matt papper

Det mesta fotopapper som säljs har en blank och glänsande yta, vilket kan vara bra i många fall. Matt fotopapper har dock några fördelar. Här visar vi hur du får snygga utskrifter på matt papper.

När du köper en ny fotoskrivare ingår ofta ett paket fotopapper, och det handlar då om blankt papper, även kallat Glossy. Med sådant papper får du i regel en snygg och glänsande återgivning, oavsett om du skriver ut i färg eller svartvitt.

Den blanka ytan har dock ett par nackdelar. Dels är den ganska mottaglig för fingeravtryck, dels kan det ofta vara svårt att se bilden ordentligt i sin helhet på grund av reflexer i den blanka ytan.

Dessa problem slipper du genom att köpa matt fotopapper istället. Matt fotopapper finns i många kvaliteter. De flesta multiskrivare och fotoskrivare i lägre prisklasser kan hantera matt papper, om det inte är för kraftigt. Sådant papper brukar heta Matte Photo Paper. 

Om du vill skriva ut på matt och exklusivt galleripapper med struktur behöver du en renodlad fotoskrivare. De kan dessutom ofta skriva ut i storlekar upp till A3+. 

>Läs även: Så bra klarade sig Epson SureColor SC-P900

Canon-skrivare och fotopapper

Blankt fotopapper är vanligast men inte nödvändigtvis det bästa valet i alla situationer.

© Canon

Ställ in skrivaren korrekt

När du vill skriva ut på matt papper ska du först kontrollera om din skrivare över huvud taget kan hantera denna papperstyp. Det anges vanligtvis i specifikationerna. 

Med matt papper i arkmataren är du nästan redo för utskrift. Kom bara ihåg att ställa in skrivaren och dess drivrutin på rätt papperstyp, för annars får du tämligen misslyckade resultat.

Nedan ser du hur du väljer papperstyp i Photoshop Elements. Man gör på ungefär samma sätt i Photoshop.

>Läs även: Så många pixlar kräver en A4-utskrift

Skrivardrivrutin i Photoshop Elements

Om du klickar på Avancerade inställningar… öppnas skrivarens drivrutin där du bl.a. kan justera färgmättnaden och ange om bilden ska skrivas ut med eller utan kant.

© Bonnier Digital FOTO

Välj rätt pappersstorlek

När du har öppnat din bild i Elements och är redo att skriva ut den väljer du Arkiv och Skriv ut…. I den nya rutan väljer du din skrivare vid Välj skrivare. Klicka sedan på Ändra inställningar… under Skrivarinställningar.

Vid Papperstyp väljer du den papperstyp du vill skriva ut på, till exempel Matt fotopapper. Vid Pappersstorlek väljer du format, till exempel A4. Klicka på OK.

Vid Välj utskriftsstorlek kan du ange bildens storlek. Klicka sedan på Skriv ut för att skriva ut.

>Läs även: > Allt om fotoskrivare

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av