Uppslagen fotobok
Minnen på rad

Visa upp dina bästa bilder i en snygg fotobok. Med Bonnier Digital FOTO är det enkelt och billigt.

Så skapar du en CEWE FOTOBOK

Här får du en guide till hur du kan skapa en CEWE FOTOBOK där du kan samla dina bästa bilder och roligaste minnen. Och du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan till och med åstadkomma konststycket till ett förmånligt pris. Vi har nämligen sett till så att Bonnier Digital FOTOs läsare under hela 2019 får 25 % rabatt på fotoböcker från CEWE.

28 november 2018 av Louise Hagemann

Om du är som de allra flesta fotografer och som oss här på Bonnier Digital FOTO, är det nu länge sedan som du senast skrev ut dina bästa bilder och berättade för andra om alla de härliga upplevelserna som du fick på köpet när du tog bilderna. 

Och det är ju synd.

Dina bästa bilder förtjänar ett bättre öde än att ligga bortglömda på ett SD-kort eller en mapp i datorn – t.ex. att sammanställas i en snygg fotobok.

Därför har vi inlett ett fint samarbete som innebär att Bonnier Digital FOTOs prenumeranter får 25 procents rabatt på fotoböcker och förstoringar på premiumpapper från CEWE.

> Läs också: Så klarade Cewe sig i Bonnier Digital FOTOs stora test av trycktjänster på internet

Så skapar du en CEWE FOTOBOK

Du kan välja mellan hela nio olika format från de allra minsta till stora, imponerande böcker med hårda pärmar. Det finns hela fem olika bindningar att välja mellan, och du kan också själv bestämma papperskvaliteten.

Kom igång med att skapa din egen personliga fotobok från CEWE med vår guide: 

Det är bra att sovra bland dina bilder på förhand, så att du redan har bestämt vilka bilder som ska ingå i din CEWE FOTOBOK.

Du kan också med fördel reda in förväg fundera på om du ska ha med bilder i både liggande och stående format, både färg och svartvitt och om några bilder ska breda ut sig över ett helt uppslag, det vill säga två sidor.

Resefotobok
Res in i bilderna

Fotoböcker från CEWE finns i olika storlekar och bandtyper. Du kan till och med välja ett tema som passar för just dina bilder, t.ex. en resa.

1. Välj storlek

När du har laddar ner beställningsprogrammet och installerat det på datorn är du redo att designa din bok. Klicka på ”CEWE FOTOBOK”. Nu ska du välja vilken storlek som du vill ha på boken. 

Storleken är mest en fråga om tycke och smak.  

Däremot är det viktigt att tänka på vad dina bilder passar med – Ska du t.ex. ha med panoramabilder? Är de flesta bilderna i stående format? Kan dina bilder passa i kvadratiskt format?

Dessutom ska du också tänka på att vissa format inte kan användas med alla övriga valmöjligheter – t.ex. mjukt eller hårt omslag eller en fast rygg.

Formatet "Stor" motsvarar A4 och är ofta ett bra och gediget val.

> Läs också: Så skapar du en fotobok med dina egna bilder

2. Välj band

Du kan också välja hur du vill att fotoboken ska bindas samman. Omslaget kan t.ex. visa en eller flera bilder eller bara en färg med text.

Hardcover är ett populärt val, då får du en inbunden bok av konventionell typ med hårda pärmar.

Du kan också välja en variant som limmas eller häftas med mjuka pärmar, du kan skapa ett häfte, eller så kan du slå på stort med t.ex. omslag i konstläder.

CEWE ger också möjlighet att använda så kallad effektlack för att t.ex. framhäva bokens titel och ge ett exklusivt utseende med guld- eller silvertryck i relief.

Även här gäller det att vissa val bara finns tillgängliga för vissa format.

Två fotoböcker
Glansiga eller matta sidor?

Fotoböckernas papperskvalitet handlar mycket om smak och ekonomi, men de skiljer sig också åt med avseende på hållbarhet och uttryck.

3. Välj papperskvalitet till din CEWE FOTOBOK

Du kan välja mellan flera olika typer av papper. Vi rekommenderar att du väljer en papperskvalitet på minst 180–200 gram/m2.

Sedan finns det en rad olika valmöjligheter som mest är en smakfråga.

Du kan bl.a. välja om du vill ha matt eller glansigt papper. Glansigt papper tål smuts och fett bättre, medan det matta ger färre reflektioner och ger ett elegantare intryck – t.ex. för bröllopsböcker.

Du kan också välja om du vill använda digitaltryck eller fotopapper.

Fotopapper, som kan väljas med de fyra största CEWE FOTOBOK-formaten är lite snyggare med högre detaljgrad och större skärpedjup, och färgerna blir i regel också bättre.

Det här alternativet är å andra sidan också lite dyrare.

Bland fotopapperen kan du också välja mellan glansigt och matt papper, och dessutom får du den speciella Layflat-inbindningen där du slipper vecket mitt i uppslaget. Det är särskilt bra om en bild ska sträcka sig över två sidor.

4. Lägg in dina bilder i fotoboken

Du kan lägga in bilderna på både automatisk och manuell väg i din fotobok från CEWE.

Om du väljer att jobba manuellt väljer du bilder från panelen till vänster, där du hittar datorns mappstruktur.

Tips: Låt assistenten göra jobbet

CEWEs virtuella assistent kan hjälpa dig med att designa din fotobok. Du kan välja vilka bilder som du vill ha med och be assistenten lägga samman en fotobok som du sedan själv kan anpassa. Assistenten kan också hjälpa dig under tiden som du designar din fotobok.

5. Använd effekter och designelement i din CEWE FOTOBOK

Du har nu en massa olika möjligheter till att göra fotoboken från CEWE personlig beroende på smak och anledning.

Du kan välja mellan olika bakgrunder, ramar, passepartout och andra effekter och designelement från den översta panelen. I alla kategorier kan du ladda ner fler alternativ från internet om du inte hittar den perfekta bakgrunden eller ramen.

CEWE har också ett stort urval av cliparts, små figurer och element som du kan lägga in på sidorna, t.ex. hjärtan eller blommor.

Konceptet "stilarter" är en färdig design som kan ge ett enhetligt utseende genom hela boken. Här kan du t.ex. välja "vitt kollage" med enkla vita ramar kring samtliga bilder.

Naturligtvis går det också att skriva texter i alla möjliga format på fotobokens sidor.

monogram på fotobok
Din egen touch

När du skapar en CEWE FOTOBOK kan du sätta din personliga prägel på den. Du kan t.ex. lägga till figurer och symboler, och du kan välja en effektlack som visas i relief på bokens omslag.

Det finns faktiskt oanade möjligheter att anpassa designen efter vad din fotobok handlar om. 

Om det t.ex. rör sig om en resebok kan du lägga in konturerna till det relevanta landets karta och låta din favoritbild ramas in av dem.

Var inte rädd för att göra din fotobok personlig och speciell, men tänk också på att bilderna inte får drunkna i pynt – det är ju trots allt bilderna som spelar huvudrollen. 

Glöm inte att variera layouten, så att det ibland är en bild på en sida, ibland flera mindre och så att du får med bilder i både färg och svartvitt o.s.v.


6. Granska din CEWE FOTOBOK

Det sista steget är att noga kolla igenom hela fotoboken för att se att allt är som du vill ha det.

Om du upptäcker några fel, eller om någon bild saknas eller annat som du inte är nöjd med ska du åtgärda detta.

Stressa inte. Beroende på hur ambitiös du är kan det absolut ta några timmar att skapa din fotobok. 

Som väl är kan du spara din fotobok i CEWEs system, så du kan alltid jobba vidare på den vid ett senare tillfälle när du väl har registrerat dig som kund.

Så får du rabatt på fotoböcker

I Fördelszonen hittar du din personliga rabattkod på 25 procent, och sedan är du redo att skapa böcker och planscher med dina bästa bilder.

Prenumererar du inte redan på tidningen? Du kan börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och få tillgång till de många prenumerantfördelarna för så lite som 29 kronor. Här hittar du alla de förmånliga erbjudandena. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av