gör din egen fotobok t.ex. Cewe, Pixum, Photobox och Smartphoto.

Med en fotobok kan du presentera dina bilder på ett professionellt vis.

© Kenneth Drabæk

Så skapar du en fotobok med dina egna bilder

En fotobok presenterar dina bilder på ett professionellt vis. Här hittar du 6 goda råd som du kan dra nytta av innan du beställer en snygg bok från t.ex. Cewe, Pixum eller Smartphoto.

14 juli 2017 av Kristoffer Engbo

Med en fotobok har du dina bästa fotoupplevelser nära till hands, så att du kan visa dem för familj och vänner i ett snyggt format.

På internet finns det ett flertal tjänster som erbjuder fotoböcker med dina egna bilder, bland andra Pixum, Cewe och Smartphoto.

Antingen laddar du ned tjänsteleveratörens eget program som hjälper dig genom processen, eller så kan du ladda upp bilderna direkt via en webbplats där du sedan redigerar fotoboken via din webbläsare.

Vilken fotobok ska jag välja?

Det kan vara något av en djungel att välja rätt fotobok på internet. Bland annat finns det olika format och papperstyper att välja mellan. Dessutom varierar priserna också en hel del.

På Bonnier Digital FOTO har vi testat fotoböcker från företag som Cewe, Pixum och Smartphoto, och gemensamt för dem alla är att de ger fin kvalitet till ett överkomligt pris. (Du kan hitta våra recensioner i Prylguiden genom att söka på fotobok.)

De flesta tillverkare erbjuder en standardbok med en papperskvalitet omkring 180–200 gram/m2. Vår erfarenhet är att papperet helst inte ska vara tunnare än så om du vill få en fin bok.

Du kan även välja mellan olika papperstyper, t.ex. blank yta, matt yta, fotopapper m.m. Här är det i hög grad en smaksak vad du bör välja. 

6 tips för att skapa en egen fotobok:

1. Välj rätt bilder till fotoboken

Se till att sålla ordentligt bland bilderna till din fotobok innan du laddar upp dem, så att bara de mest intressanta kommer med i din fotobok.

Om kvaliteten på de enskilda bilderna inte är så hög och om många bilder är lika varandra får du en tråkig fotobok.

Välj hellre färre bilder som kan visas i större format, och försök också att få bilderna att berätta en historia från samma situation genom att blanda t.ex. detalj- och översiktsbilder.

2. Använd högupplösta bilder till din fotobok

Du får ett snyggt resultat om några av bilderna visas i relativt stort format i fotoboken, och det kräver en relativt hög upplösning om detaljerna inte ska bli luddiga. Se därför alltid till att ladda upp dina bilder i en så hög upplösning som möjligt.

Hos vissa tjänster kan du hämta bilderna från ett album på t.ex. Facebook, men här är upplösningen oftast rätt låg, så då riskerar du oskarpa och pixliga bilder i boken.

Leta hellre fram originalbilderna och använd dem i fotoboken.

Skapa din egen fotobok på internet med cewe fotobok

När du skapar din egen fotobok på internet ska du inte vara rädd för att låta bilderna ta upp rejält med utrymme på sidorna eller för att blanda stora och små bilder. Det ger en fin dynamik i fotoboken. 

3. Gör din egen bildbehandling

Vissa tjänster erbjuder automatisk korrigering av dina bilder, men du får mycket bättre kontroll över slutresultatet om du stänger av funktionen och i stället själv justerar ljushet, färger och liknande i t.ex. Lightroom eller Photoshop.

> Bli expert på bildbehandling nu. Testa vår kursbok med 100 tips och kurser om bildbehandling och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

4. Välj olika format till din fotobok

En fotobok med dina egna bilder blir intressantare om du varierar storlekar och format, så att du får med bilder i både stående och liggande format.

Låt dessutom gärna några bilder ta upp hela sidor eller uppslag, medan andra visas i mindre storlek.

5. Skriv bildtexter i fotoboken

Du kan ofta skriva texter till bilderna där du berättar var de är tagna, vem som är med på dem eller vad som pågår.

Om du inte skriver några texter kan du ha glömt detaljerna om några år.

6. Dubbelkolla fotobokens layout

När du är färdig med din fotobok med dina egna bilder ska du kolla igenom layouten innan du gör din slutliga beställning.

Kolla så att boken inte innehåller några tomma fält, att du inte använder samma bild två gånger eller liknande. Du accepterar layouten av fotoboken när du skickar in din beställning, och det är ditt eget ansvar om du beställer något som du inte vill ha.

I Prylguiden kan du se våra tester av olika tjänster som levererar fotoböcker, bland andra Cewe, Pixum, Smartphoto och Photobox.

> Börja prenumerera nu, så kan du få med ett objektivpaket till mobilen på köpet. Sedan kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av