© Tim Flach

Redaktionen rekommenderar: 10 fotoböcker som är ett måste

Fotoböcker är fina gåvor – även till dig själv. De kan inspirera dig till att prova nya genrer och metoder när du fotograferar, och så berättar de ofta en intressant historia. Här hittar du några av våra favoriter.

22 maj 2019 av Jeppe Vestergaard

När du har en bra fotobok på soffbordet kan den garanterat vara en ingång till ett intressant samtal med dina gäster eller din familj. Som fotoentusiast är det dessutom ofta inspirerande att ta del av duktiga fotografers arbete.

Vi har sållat ut 10 bra fotoböcker som garanterat bidrar till både inspiration och bra samtalsämnen. Det finns något för alla smaker. 

1. Lars Tunbjörk Retrospektiv
2. A Wild Life
3. On Being an Angel
4. Smithsonian Rock and Roll: Live and unseen
5. Skin Close
6. Endangered
7. Eddie Adams: Bigger than the frame
8. Stockholm
9. Unseen: Unpublished Black History from the New York Times Photo Archives
10. Microsculpture: Portrait of Insects

1. Lars Tunbjörk Retrospektiv

Under 2018 släpptes den stora retrospektiva boken om Lars Tunbjörk och hans bilder – ett riktigt praktverk på över 300 sidor. Lars Tunbjörk (1956–2015) skildrade som ingen annan Sverige med hjälp av skarpsynt humor och mörk surrealism. Hans bilder väcker ofta igenkänningens glädje och ett krypande obehag på en och samma gång.

Efter Tunbjörks bortgång skrev TIME's Deputy Director of Photography Paul Moakley en minneskrönika med de välfunna orden: ”Lars made you feel like you weren't alone and that someone else understood the great abyss that stands before us”. Ett måste i varje fotoentusiasts bokhylla!

Du kan köpa den här.

Lars Tunbjörk Retrospektiv nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2018.

© Lars Tunbjörk

2. A Wild Life

Han är en av de mest legendariska av alla National Geographics fotografer, och han har ofta svävat i livsfara under sina fotouppdrag. Nu har han gett ut en samling av sina verk i boken A Wild Life.

Michael "Nick" Nichols bilder från fyra decenniers arbete har sammanställts i en nyligen utkommen biografi. Här kan du se massor av de otroliga bilderna som han har tagit under sin långa karriär.

Du kan läsa vår intervju med Michael "Nick" Nichols om hans fantastiska upplevelser och se några av hans fantastiska bilder i Bonnier Digital FOTO nummer 10/2019 som kommer ut i juni.

> Köp boken här

Just nu kan du när du börjar prenumerera på Bonnier Digital FOTO få kursboken Photoshopskolan på köpet. Du får två nummer av Bonnier Digital FOTO + kursboken för bara 59,50 kronor.

3. On Being an Angel

I samband med utställningen av Francesca Woodmans fotografi 2015 släpptes den här boken. Woodman var väldigt produktiv under sitt korta liv; framför allt fotograferade hon porträtt av sig själv och sina väninnor i förfallna byggnader. Hennes svartvita bilder har en speciell, ödesmättad och kuslig stämning.

> Köp boken här.

4. Smithsonian Rock and Roll: Live and unseen

En svindlande resa genom rockmusiken med energiska och uttrycksfulla bilder av bland andra Chuck Berry, Jimi Hendrix och Janis Joplin. Köp den här.

Framsida på Smithsonians rock and roll-bok
Rockmusikens historia

Smithsonian har sammanställt en massa häftiga och uttrycksfulla bilder av några av musikhistoriens viktigaste rockmusiker.

© Bill Bentley

5. Skin Close

Magnus Cederlund har gett ut en väldigt speciell bok som har gjort stort intryck på recensenterna. Porträtten i fotoboken är tagna under perioden 1996 till 2016 medan Cederlund arbetade som socialarbetare med hemlösa. När han gick vidare till en ny arbetsplats återvände han till sin tidigare arbetsplats och frågade om han fick fotografera.

Resultatet blev en lång rad väldigt starka bilder. Köp den här.

> Vill du också bli ett ess på porträttfoto? Läs mer om hur du lyckas här.

6. Endangered

Med stora och tjusiga bilder i vackra färger och yppersta kvalitet visar Tim Flach upp världens mest hotade djurarter.

> Du hittar den här.

Tim Flach endangered
Helt ensam

I Tim Flachs fantastiska bilder av hotade djurarter hittar vi både grupper av djur och enstaka individer – alla berättar de en historia om något som är på väg att försvinna.

© Tim Flach

7. Eddie Adams: Bigger than the frame

Den Pulitzer-vinnande fotografen Eddie Adams livsverk har samlats i den här boken, där vi rör oss från amerikansk fotboll under 1950-talet via stamfolk i Papua Nya Guinea under 1980-talet till några av Adams mest välkända porträtt.

> Köp den här.

Bigger than the frame
Bigger than the frame

Bigger than the frame är fotografen Eddie Adams livsverk.

© Eddie Adams

8. Stockholm

Den välkända fotografen Anders Petersen har nyligen släppt en ny fotobok där han för första gången skildrar sin egen stad. I samband med boksläppet öppnades en stor utställning med Anders Petersens fotografi på Liljevalchs i Stockholm.

> Du kan köpa den här.

9. Unseen: Unpublished Black History from the New York Times Photo Archives

Den här unika samlingen av foton från New York Times, som aldrig tidigare har getts ut, ger en inkännande och jordnära bild av livet för afroamerikanerna under medborgarrättsrörelsen under 1960-talet.

> Den finns att köpa här.

Unseen: Unpublished Black History from the New York Times Photo Archives
Unseen

New York Times ligger bakom boken om afroamerikanernas tillvaro under 1960-talet.

© New York Times

10. Microsculpture: Portrait of Insects

Aldrig tidigare har man sett så många vackra detaljer och fina nyanser av insekter som i Levon Biss samarbete med Oxford Museum of Natural History, där en massa olika småkryp förstoras upp i enorma format med perfekt skärpa över hela djuret.

> Köp den här.

Microsculpture av Levon Biss
Microsculpture

Brittiska Levon Biss har fotograferat otroliga makrobilder av insekter i den här tjusiga fotoboken. 

© Levon Biss

Skapa din egen fotobok med CEWE

Blev du inspirerad av alla de fantastiska fotoböckerna?

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO får du hela 25 % rabatt på fotoböcker hos CEWE. Det är ett enkelt och kreativt sätt att ta vara på dina bästa bilder och inte minst visa upp dem för andra.

En fotobok från semesterresan eller festen är också en fantastisk gåva till någon som du tycker om.

Så får du rabatt hos CEWE

I Fördelszonen får du din personliga rabattkod på 25 procent, och sedan är du redo att skapa böcker och utskrifter med dina bästa bilder.

Prenumererar du inte ännu? Du kan börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och få åtkomst till dina många prenumerantförmåner för så lite som 29 kronor. Här hittar du alla de förmånliga erbjudandena. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av