Kamera med batterigrepp.

Med ett batterigrepp får du bland annat extra batterikraft så att du kan stanna ute längre utan att få slut på ström.

Få ut mer av kameran med ett batterigrepp

Funktioner som live view, wifi och gps dränerar kameran på ström. Därför är det en stor fördel att ha ett batterigrepp på kamerahuset. Samtidigt får du förbättrad ergonomi och fler funktioner.

Ett batterigrepp ger dig inte bara möjlighet att hålla på längre när du är ute och fotograferar.

Handtaget ger också en rad andra fotomöjligheter och fördelar som du kan läsa om nedan. 

1. Bättre ergonomi och möjlighet till fler exponeringar

Ett batterigrepp som monteras under kameran ger inte bara ett mycket bättre grepp om huset när du fotograferar i stående format, det ger också möjlighet att göra många fler exponeringar utan att behöva ladda batteriet.

Du kan köpa ett batterigrepp av samma märke som din kamera, men du kan spara en del pengar genom att välja ett grepp från en fristående tillverkare.

Om du till exempel väljer ett av de mer kända märkena som Hähnel, Phottix eller Meike, kan du spara mycket pengar.

Du kan dock inte räkna med att dessa grepp håller samma mekaniska kvalitet som originalprodukterna, och det är inte säkert att de är vädertätade i samma grad som kameratillverkarnas egna.

> Läs även: 5 billiga prylar gör livet enklare för fotografen

Batterigrepp.

Batterigreppet skjuts upp i kamerans batterifack och spänns fast med skruven som matchar stativgängan på kamerans undersida.

© Shutterstock

2. Du får bättre kontroll över din kamera

De flesta batterigrepp har i stort sett samma inställningsrattar som kameran, så att du enkelt kan ställa in bländare, slutartid och andra funktioner samtidigt som du har ett bra och ergonomiskt grepp. 

På flera modeller finns till exempel en multiväljare så att du kan navigera i menyn eller flytta fokuspunkter.

Vissa batterigrepp, bland annat från Meike, har till och med inbyggd intervalltimer som ställs in via knappar och en liten lcd-skärm. 

Enstaka batterigrepp kan även styras trådlöst via en fjärrkontroll, vilket bland annat ger möjlighet att ta bilder på avstånd. 

Den funktionen är också praktisk när du inte vill röra kameran medan den exponerar, till exempel när du tar astrobilder och använder mycket långa slutartider.

Se videoserien Seasons, där naturfotografen Morten Hilmer berättar hur han tar imponerande bilder på sina fotoresor.

Batterigrepp från fristående tillverkare.

Batterigreppen från fristående tillverkare har samma knappar för val av fokuspunkter och för fokus- eller exponeringslås som kameratillverkarnas egna.

© Shutterstock

3. Det behöver inte vara en dyr investering

Det finns tre typer av batterigrepp på marknaden. Först har vi kameramärkenas egna batterigrepp, som är dyra. Sedan har vi greppen från relativt kända fristående tillverkare, som är billigare. 

Slutligen har vi greppen från tämligen okända tillverkare. Faktum är att det går att spara mer än 40 procent genom att köpa de fristående tillverkarnas batterigrepp på internet.

> Läs även: 4 saker du inte bör köpa som ny fotograf

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av