Kvinna provar ny kamera.

Som ny fotograf är det svårt att veta vad som är bra att köpa när det gäller kamera och annan fotoutrustning. Här får du hjälp. 

© Shutterstock

4 saker du inte bör köpa som ny fotograf

Det finns fyra olika typer av fotoutrustning man bör undvika som nybliven fotograf. Det var det ingen som berättade för oss när vi själva var nybörjare.

5 oktober 2021 av Christian Trant

Alla fotografer är olika och har olika behov, men det finns ändå fyra saker vi önskar att vi hade undvikit när vi var nybörjare.

Här berättar vi vilka typer av fotoutrustning vi köpte – och sedan ångrade. 

1. Du behöver inget UV-filter  

Många fotobutiker lockar med ett UV-filter när du köper ny kamera. 

UV-filtret sätts på framsidan av objektivet och blockerar ultraviolett ljus, men de allra flesta fotografer anser att UV-filtret absolut inte behövs.

Den extra glasskivan kan till och med i vissa sällsynta fall påverka bildkvaliteten negativt, eftersom reflexer kan uppstå, till exempel i kraftigt motljus.

Fotobutikerna hävdar också att UV-filtret skyddar mot repor och därmed är värt pengarna, men här på Bonnier Digital FOTO anser vi att du kan använda motljusskyddet istället, om du har en tendens att repa glaset.

När du är klar med fotograferingen behöver du bara komma ihåg att sätta på objektivlocket igen. 

> Läs även: 4 filter som varje fotograf bör känna till

UV-filter

Det finns många andra filter som är vettiga att använda. Polfilter, eller polarisationsfilter, reducerar till exempel reflektioner i blanka ytor som vatten och glas, medan ett ND-filter dämpar mängden ljus som når in till bildsensorn, vilket gör att du kan förlänga slutartiden avsevärt. 

© Shutterstock

2. Förinställningar är smarta – men du måste lära dig att bildbehandla själv

De flesta kända fotografer säljer förinställningar, det vill säga ett slags färdiga filter som du kan använda på dina egna bilder i exempelvis Lightroom.

När du köper förinställningar kan du skapa bilder som liknar dina favoritfotografers, men vi rekommenderar att du lär dig att bildbehandla själv. Det har du nytta av på sikt.

På så sätt kan du också lättare utveckla din egen stil genom att experimentera med de olika verktygen i Lightroom. 

I tio videor går vår expert igenom tio saker vi alltid gör med nya bilder i Lightroom. Under tiden får du massor av tips som hjälper dig att justera med större precision och som gör det enklare att få bra resultat.

Landskapsbild.

Du kan till exempel köpa förinställningar som ger dig en mer dramatisk himmel i mörkare blått, men det är mycket smartare att själv lära sig vilka reglage som ger önskat resultat.

© Shutterstock

3. Den senaste och dyraste kameran 

Om man har råd är det lockande att köpa den senaste och dyraste kameran.

Men faktum är att användarvänligheten inte är optimal på de dyraste kamerorna, eftersom de ofta har väldigt många fler funktioner än de billigare modellerna.

Därför ska du vara försiktig så att du inte tar dig vatten över huvudet med alla funktioner som dyra kameror har. 

I Prylguiden kan du läsa alla våra recensioner av nya och spännande fotoprodukter. Där kan du också lära dig mer om vilken kamera du bör välja som nybörjare.

Bland annat kan du läsa recensionerna av Fujifilm X-T30 och Nikon Z 50, som är två riktigt bra kameror för nybörjare. 

Nikon Z 50 och Fujifilm X-T30.

Med både Nikon Z 50 och Fujifilm X-T30 får du riktigt mycket för pengarna – i ett prisläge som de flesta har råd med. 

© Nikon, Fujifilm.

4. Lektioner från icke-experter

Det finns många som kan litegrann om fotografering, och därmed finns det även många som ger tips om foto på egna hemsidor och på Youtube. 

Det kan vara svårt att navigera bland dem och genomskåda om de egentligen vet vad de pratar om.

Därför ska du försöka att endast lyssna på råd som passar din egen nivå som fotograf.

Bonnier Digital FOTO är Nordens största fototidning, och när du prenumererar på vår tidning får du samtidigt tillgång till Fördelszonen där du hittar  videokurser och guider på alla nivåer inom foto och bildbehandling. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av