DJI FPV är snabbare än en Formel 1-bil

Med en vanvettig acceleration, som får Lewis Hamilton att rodna av skam, tar DJI nya extrema steg med kameradrönaren FPV.

Det tar omkring 2,5 sekunder för en Formel 1-bil att gå från 0 till 100 km i timmen, och för en vanlig motorcykel tar det hela fyra sekunder att öra detsamma. Den nya drönaren DJI FPV slår allt och alla på fingrarna med en accelerationstid på bara två sekunder.

För första gången har drönarmastodonten DJI nu lanserat en drönare i FPV-kategorin. Det står för First Person View och innebär att drönaren kan vända på en femöring, dra iväg i en  otrolig fart och styras med hjälp av fjärrkontroll och digitala glasögon som visar det som drönarens kamera ser.

DJI FPV är faktiskt så extrem att den inte kan styras som vanliga drönare via skärmen på en mobiltelefon, så glasögonen ingår vid leverans. I gengäld kan du öva dig på fjärrkontrollen och glasögonen via DJIs app innan du låter drönaren gå till väders.

> Läs också: De nya reglerna för drönarflygning

Fjärrkontrollen har en panikknapp. Om man trycker på den stannar drönaren genast och står stilla i luften.

© DJI

Drar lodrätt uppåt och nedåt – om du vågar

I och med att inte alla är sugna på att susa upp- och nedför klippväggar i hög fart, har DJI FPV också programmet ”Normal” som gör drönaren lika lättstyrd som en vanlig kameradrönare, och där den varnar om eventuella hinder. 

I programmet ”Sport” kommer toppfarten upp i 100 km i timmen, och i den skrämmande inställningen ”Manual” avaktiveras gps:en och alla andra stödfunktioner, och här kan man roa sig med att låta DJI FPV göra halsbrytande loopar och komma upp i hela 140 km i timmen.

Bildvinkeln är på hela 150 grader, vilket motsvarar en brännvidd på 15 mm. Objektivets bländare är på F2.8.

© DJI

Häftiga videoklipp i 4K

Den inbyggda kameran spelar in video i 4K med 60 bilder i sekunden, stillbilder är på 8,3 megapixel, uteslutande i jpeg, och bildsensorn är på 1/2,3 tum. Med andra ord är detta inte DJI:s mest ambitiösa kameradrönare, men det är den som ger överlägset störst sug i magen och de häftigaste videoklippen. 

Batteritiden i vanliga FPV-drönare ligger ofta omkring fem minuter. DJI FPV kan flyga i upp till 20 minuter på en laddning. 

Den nya fartdåren kommer att ha ett rekommenderat pris på 1349 euro, vilket i skrivande stund motsvarar ungefär 13 700 kronor.

Om man förlorar förbindelsen med DJI FPV eller bara orienteringen på det hela taget, kan drönaren själv hitta tillbaka till dig.

© DJI

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av