Bild av sjö och skog från ovan

Dina landskapsbilder får ett helt annat uttryck när de fotograferas ovanifrån.

© Shutterstock.com

5 nybörjartips som ger fina bilder med kameradrönaren

Kameradrönare är billiga, enkla att flyga med och tar fina bilder från ovan. Här tipsar vi om hur du kan åstadkomma bättre stillbilder och videoklipp med drönare.

För omkring 4000 kronor kan du i dag få en kameradrönare som är både lätt att styra och ger dig fina bilder och videoklipp. Det annorlunda perspektivet ger helt andra bilder än vad du är van vid när du fotograferar i markplanet.

Innan du skickar upp drönaren i luften, behöver du naturligtvis ha koll på regelverket, som du hittar här, och så finns det några knep som ger dig ännu finare bilder och videoklipp. Nedan får du fem tips som ger dig bättre resultat från drönaren.

1. Använd välbekanta element

För att ge ett intryck av storleksförhållandena i motiven är det bra att ha med något i bilden, som alla har ett hum om storleken på. Det kan vara en badbrygga, en bil – eller dig själv. Om man bara ser ett vidsträckt fält, tappar man känslan för storleken.

Bild av strand ovanifrån

En enda person räcker för att man ska få en mycket bättre känsla för storleksförhållandena.

© Shutterstock.com

2. Flyg sakta med drönare

Flyg relativt sakta med lugna rörelser när du spelar in video. 

Du får ofta bäst resultat om drönaren rör sig. Om du däremot fotograferar stillbilder, låt drönaren hänga i samma position i några sekunder innan du tar bilden, så att den är så stilla som möjligt.

>Läs också: Därför behöver du en gimbal

3. Fotografera rakt nedåt

I synnerhet vid stillbilder, kan du få till en stram komposition med symmetri och raka linjer om du riktar kameran rakt nedåt. Du bör naturligtvis inte fotografera på det viset hela tiden, men det är värt att löpande kontrollera hur det ser ut när kameran är riktad rakt nedåt.

Bild av skördetröska på åker

När du fotograferar rakt nedåt, kan du ofta fånga fina mönster och symmetri.

© Shutterstock.com

4. Fotografera i råformat

Om drönaren kan fotografera i råformat, bör du välja det. 

Då kan du åstadkomma en bättre detaljgrad i bildbehandlingen och ett större dynamiskt omfång med fler detaljer i högdager- och skuggområdena jämfört med de vanliga jpeg-bilderna.

>Läs också: Vad är en drönare med kamera – och varför ska du köpa en?

5. Ta kontroll över slutartiden

När du spelar in video bör du välja en slutartid med en nämnare som är dubbelt så stor som bildfrekvensen. 

Om du spelar in med 25 bilder i sekunden, väljer du alltså 1/50 sekund. Om det är för ljust finns det ND-filter att köpa till många drönare. Filtret placeras framför objektivet för att begränsa ljusinsläppet.

Mycket mer om drönarfoto i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2020 kan du läsa om några av de senaste drönarmodellerna och se hur lätt det är att styra de flygande kamerorna. Du får även ännu fler på tips på hur du lyckas med stillbilderna och videoklippen.

Med hjälp av en smart app kan du t.ex. planera tagningarna, så att du utnyttjar drönarens blygsamma batteritid på bästa sätt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av