Datorer med kamera

Så får du mer lagringsutrymme i datorn

När hårddisken är full är det enkelt att städa upp så att du får plats med nya bilder. Se hur du skapar mer utrymme på både Mac och Windows.

Om det blir ont om lagringsutrymme på datorns hårddisk kanske du inte kan använda Photoshop, eftersom programmet inte kan spara tillfälliga filer. Dessutom kan du inte spara nya bilder och du får ständiga varningar från operativsystemet.

Men problemet går att lösa.

Du bör naturligtvis röja upp bland dina bilder och slänga misslyckade foton, dubbletter och liknande. Men det finns även en rad andra åtgärder som kan frigöra massor av plats på Mac- och Windows-datorer.

Töm papperskorgen

När man raderar filer brukar de inte försvinna direkt, utan de ligger i papperskorgen där man fortfarande kan plocka upp dem om man ångrar sig.

Men så länge filerna ligger kvar i papperskorgen tar de plats på hårddisken, så du kan spara många gigabyte genom att tömma papperskorgen. På både Mac- och Windows-datorer högerklickar du på papperskorgen och väljer Töm papperskorg eller liknande.

Töm mappen Hämtade filer

Som standard lägger MacOS och Windows nedladdade filer i mappen Hämtade filer, och det är en bra idé att radera dem du inte längre behöver. Gå igenom mappen och radera filer du inte vill spara.

>Läs även: 8 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Ta bort program

Det finns ingen anledning att ha program som du ändå aldrig använder. De tar bara upp plats på hårddisken. Radera de du inte använder genom att välja Inställningar och Appar i Windows. Klicka på program som du vill ta bort och välj Avinstallera. 

På en Mac öppnar du ett nytt Finder-fönster och väljer Program. Därefter kan du dra appar som du inte använder till papperskorgen.

Mappen Program på Mac

På Mac-datorer raderar du program genom att helt enkelt dra programikonen till papperskorgen.

Radera gamla versioner av Photoshop

Ungefär en gång om året kommer det en ny version av exempelvis Photoshop, och om du har ett abonnemang på Creative Cloud erbjuds du automatiskt den senaste versionen. Normalt raderas dock inte den gamla när du installerar den nya, och därför kan du ha flera versioner av programmet i datorn.

För att radera de gamla versionerna öppnar du Creative Cloud. Under Alla program ser du vilka program du har installerat. Om det finns dubbletter kan du radera de äldsta genom att klicka på de tre prickarna vid programmet och välja Avinstallera.

>Läs även: 4 gratisprogram för bildbehandling

Töm papperskorgen i Bilder på Mac

På en Mac räcker det inte att bara tömma papperskorgen i dockan på skrivbordet. Appen Bilder har till exempel en egen papperskorg, så om du har rensat bort många bilder i appen Bilder, ligger de fortfarande i programmets papperskorg, där de raderas automatiskt efter 30 dagar. Om du behöver utrymmet direkt kan du tömma programmet papperskorg själv.

Appen Bilder på Mac.

Välj papperskorgen, som till exempel heter Nyligen raderade, till vänster i Bilder och klicka sedan på knappen Radera alla uppe till höger. 

Radera onödiga filer i Windows

Du kan ofta ta bort många gigabyte genom att göra en så kallad diskrensning på Windows-datorer. Då raderar operativsystemet bland annat tillfälliga filer, installationsfiler för uppdateringar med mera som du normalt inte behöver.

>Hämta våra motivkort för bättre bilder här

Diskrensning i Windows

Du kan se hur mycket plats du sparar vid varje punkt när du rensar hårddisken.

För att städa hårddisken väljer du Den här datorn och högerklickar på hårddisken som du vill rensa upp på. Välj Egenskaper och klicka på Diskrensning. Klicka på Rensa systemfiler. Nu får du en lista över saker du kan radera. Markera det som du vill ta bort och klicka på OK för att rensa.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av