två personer håller upp ljusstav som lyser upp deras ansikten i skymningen
© Shutterstock

Det här kan du göra med LED-ljus

Nya LED-ljuskällor kommer hela tiden, och som fotograf kan du använda dem för att lysa upp i mörkret och för att lyfta dina bilder och filmklipp till en högre nivå. Här kan du läsa om hur det går till.

På senare år har små handhållna LED-lampor öppnat nya världar för oss fotografer, eftersom de öppnar upp för helt nya motiv. 

Nu behöver vi inte längre lägga ut förlängningssladdar för att ta bra bilder i nattmörkret, och ofta är LED-lamporna både billiga och fulla av kreativa inställningar.

Här har vi samlat LED-ljuskällor som kan ge ett stort lyft till dina mörka nattbilder. 

Ta porträtt överallt med smarta ljuskuber

De här små LED-lamporna har på senare år blivit väldigt populära bland fotografer, särskilt när det gäller att ta porträtt. 

Lamporna är nämligen enkla att ta med till fotograferingen och ger ett fast sken när du är ute och plåtar, vilket gör det enklare att ta bra porträtt eftersom du kan se hur ljuset faller på din modell hela tiden. 

Det kan man inte med till exempel en blixt, och en annan fördel är att autofokusen i kameran fungerar som den ska eftersom motivet redan är tillräckligt ljust. 

LED-lampor av märket Aputure kan lyfta dina porträttbilder

De ofta kub- eller kreditkortsformade lamporna finns i många olika storlekar och prisklasser. Här ser vi modellen Aputure AL-MC RGB LED, som kan ändra färg. 

© Aputure

De minsta lamporna ger nya makromöjligheter

Tidigare gick det bara att ta bra makrobilder om man skaffade sig en kraftig blixt med diffusor som man satte ovanpå kameran.

Idag kan man dock även använda LED-ljus för att ta bra makrobilder. Lamporna är mobila eftersom de går på batteri, och lamporna är så små att de kan placeras väldigt nära de små motiven. 

Eftersom ljuset är fast kan man till och med använda objektiv med autofokus. Det gör att man blir mycket mindre beroende av att motiven är helt orörliga, som till exempel insekter på blommor och liknande. 

två svampar på marken i ljuset från en LED-lampa

Med en enda LED-lampa kan man lysa upp marken ute i skogen och ta fantastiska närbilder av svampar, blommor och insekter.

© Shutterstock

Ljusstavar är bäst när man målar med ljus

En annan typ av ljuskälla som blir allt vanligare är LED-stavarna. 

De ger ett behagligt ljus och kan till och med ändra färg, precis som vissa mindre LED-lampor. 

Med en LED-stav kan man bland annat skapa kreativa bilder där man målar med ljus och utnyttjar stavens form för att rita kreativa mönster i nattmörkret.

I princip är det bara fantasin som sätter gränser, och du kan till exempel även fästa mindre LED-lampor på en drönare och måla i ljus med dem. 

På marken är det dock ljusstavarna helt oöverträffade, och förutom snygga färger kan flera av dem simulera olika typer av ljus, till exempel en polisbil eller en blinkande tv. 

>Läs även  Så tar du bättre bilder i mörker redan ikväll

Man fotograferad med lång slutartid som målar med ljus för att skapa intressant foto

En sådan här bild tar man genom att svänga en LED-ljusstav medan kameran exponerar med lång slutartid. Det finns många modeller, t.ex. TL60 från Godox, och ljusstavarna finns i många prisklasser – vissa ner mot 1 000 kronor. 

© Shutterstock

Fiberoptisk stav

Den billiga men ändå roliga ljuskällan finns i leksaksaffärer och ibland har man turen att hitta dem för omkring drygt 100 kronor. 

Det gör dock inte bilderna sämre, och om du ställer in kameran rätt kan du ta imponerande porträtt där de små lysdioderna markerar modellens kontur.

Experimentera med dina inställningar och börja gärna med lägsta möjliga ISO, och öka slutartiden gradvis tills du har tillräckligt med ljus för att ta en bild – till exempel från en sekund till 10 sekunder.

> Läs mer Skapa magiska bilder genom att måla med ljus

ljustrådar i många färger ritar konturerna på en kvinnas ansikte i många färger

Med lång slutartid och en fiberoptisk ljusstav i flera färger kan man ta porträtt som detta, så länge modellen ligger tillräckligt stilla. 

© Shutterstock

LED-ljus är bra när man filmar

Det är inte bara vid stillbilder som de mobila LED-lamporna kommer till sin rätt. De är även oumbärliga när man filmar med kameran. 

Bland annat ger de möjlighet att filma i svårt ljus, till exempel i motljus eller liknande situationer. 

Om man har tre små LED-lampor kan man skapa optimala ljussättningar där en lampa fungerar som huvudljus, medan de två andra ger konturljus och sidoljus.

Det kan lyfta dina klipp från hemvideonivå nästan till spelfilmsnivå, utan att du behöver köpa stora dyra kameror. 

>Läs även Så enkelt gör du snygga filmklipp i iMovie och Videoredigeraren

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av