Ljustält med lampa i ovankanten

En fotostudio i miniformat – även kallad ett ljustält – ger dig möjlighet att ta snygga bilder med ett professionellt uttryck.

© Shutterstock

3 bra skäl till att använda ett ljustält

Ett ljustält fungerar som en liten fotostudio, där du väldigt exakt kan kontrollera ljusförhållandena i dina bilder – samtidigt som du kan vara säker på att få en enfärgad bakgrund. Här får du tre skäl till att skaffa ett ljustält.

Ett ljustält är populärt bland fotografer som fotograferar makro eller produkter till reklambilder. Vad du än väljer att fotografera i ljustältet får nämligen en snyggare finish. 

Här får du tre goda anledningar till att använda en fotostudio i miniformat – även kallad ett ljustält – när du ska fotografera insekter, blommor eller föremål med fina detaljer därhemma.

1. Du kontrollerar ljus och skuggor
2. Du kan ha med dig ljustältet överallt
3. Dina bilder blir lättare att redigera 

> Läs också: 5 dolda vardagsmotiv i ditt hem 

1. Du kontrollerar ljus och skuggor

Med ett ljustält får du en bra känsla för hur du åstadkommer den bästa exponeringen. Här ser du genast hur skuggorna blir, och det underlättar när du ska finjustera ljussättningen.

Du kan lätt flytta runt motivet i ljustältet, så att skuggorna faller precis som du vill, och du kan också dämpa belysningen, så att skuggorna helt försvinner.

De flesta små ljustälten har nämligen en funktion, där du kan justera ljuset och därmed styra hur hårda skuggorna ska vara. Ofta kan du också välja mellan flera nyanser av varmt och kallt ljus.

Blomfluga mot vit bakgrund

Tack vare den vita bakgrunden, blir det lättare att se de fina detaljerna på blomflugan. 

© Shutterstock

2. Du kan ha med dig ljustältet överallt

Ett litet ljustält är lätt att ta med överallt, i och med att det inte tar särskilt mycket plats och utan problem kan packas ned med din övriga fotoutrustning. 

Och många ljustält kan dessutom användas med en powerbank som strömkälla, så att du kan fotografera skalbaggar och andra insekter, utan att du behöver ta med dem hem. 

Just nu kan du få ljustältet som gåva när du köper två nummer av Bonnier Digital FOTO för 148 kronor. Ljustältet kan växla mellan svart och vit bakgrund, och du kan välja mellan 30 ljusstyrkor och nyanser av varmt och kallt ljus. Få två nummer av Bonnier Digital FOTO för 148 kronor inkl. leverans + gåva: Ljustält här!

Myra mot svart bakgrund.

Flera ljustält kan användas med både svart och vit bakgrund, vilket ger fler möjligheter att få motivet att synas tydligt mot bakgrunden. 

© Shutterstock

3. Dina bilder blir lättare att redigera 

Bilder som är tagna i ett ljustält är mycket enklare att bildbehandla, i och med att man slipper alla små detaljer som lätt kommer i väger för motivet när man fotograferar makro i det fria.

Den enfärgade bakgrunden innebär också att du bara behöver jobba i ett lager, så du behöver inte använda Photoshop för att bildbehandla.

> Läs också: Så slipper du suddiga makrobilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av