Landskapsfotograf rör sig runt i Norges vackra fjäll där han fotograferats i den blå timmen
© Shutterstock

5 saker en landskapsfotograf behöver

Landskapsfotografer använder olika typer av utrustning för att ta bra bilder i alla väder. Här listar vi fem av de viktigaste prylarna.

Något som många duktiga landskapsfotografer har gemensamt är att de packar rätt saker i fotoväskan. 

Den bör innehålla ett antal skarpa objektiv, filter och annan kvalitetsutrustning, men det är nästan viktigare att den inte blir för tung. Som fotograf måste man ofta gå långt för att hitta sina motiv. 

1. Snöra på vandringskängorna och kom ihåg regnskyddet

Först på vår lista står ett par bra vandringsskor eller kängor, för det är deras förtjänst att man kommer fram till det där stället som ger precis rätt utsikt över landskapet.

Om du ska vandra längre sträckor kan vi dessutom rekommendera att du har bra strumpor som håller fötterna fria från blåsor. 

Dessutom är det en bra idé att ta med regnkläder och regnskydd till både fotografen och kameran, för många av de bästa landskapsbilderna tar man när vädret visar sig från sin tuffaste sida. 

man iförd vandringskängor går på en stig för att hitta en plats att fotografera på

Om du vill vara säker på att ta bra landskapsbilder nästa gång du vandrar med kameran, kan du via Google Maps på nätet hitta exempel på bilder som andra har tagit där du tänker vandra.

© Shutterstock

Packa ditt skarpaste objektiv 

Du kanske har hört att landskapsbilder alltid ska tas med vidvinkelobjektiv, men det är en sanning med modifikation.

Det går utmärkt att ta bra bilder av landskapsmotiv med längre brännvidder – det enda som krävs är att man är villig att röra på sig. 

Däremot kan det ofta vara mycket viktigare att du har ditt skarpaste objektiv med dig när du fotograferar landskap. 

Ju skarpare ditt objektiv tecknar, desto roligare är det att granska dina bilder senare när du kommer hem och till exempel importerar dem till ditt redigeringsprogram. 

Därför är det bra om du testar dina objektiv på olika bländaröppningar, till exempel från F4.0 till F13, för att ta reda på var objektivet tecknar skarpast.

> Läs även Bästa sättet att föra över bilder till datorn

Polfilter slätar ut vatten och tar bort reflexer

Ett filter som är särskilt populärt bland landskapsfotografer är polfiltret, som begränsar mängden ljus som släpps in i kameran. 

Det har flera fördelar, bland annat att det ökar färgmättnaden och kontrasten i bilden, vilket ofta gör bilden mer inbjudande för betraktaren. 

Filtren finns i många varianter med olika styrkor och fattningar, och det finns till och med variabla polfilter som ger dig möjlighet att reglera dämpningsfaktorn, det vill säga mängden ljus som når kamerans bildsensor. 

På det sättet kan du släta ut vattnet i ett vattenfall eller en brusande flod, så att det blir behagligt mjukt och snyggt att se på.

Vatten vid stranden slätas ut med lång slutartid

Med både pol- och ND-filter får du möjlighet att använda längre slutartider som slätar ut vatten och andra rörelser på ett snyggt sätt. 

© Shutterstock

Resestativet ger dig frihet

Det är ingen hemlighet att ett bra stativ är enormt viktigt för de flesta landskapsfotografer, och ju lättare det är desto oftare får det följa med ut. 

Därför rekommenderar vi att du väljer ett stativ där ”travel” eller ”light weight” ingår i namnet, eftersom det ofta ger dig det bästa urvalet av lämpliga stativ för landskap. 

När du väljer stativ är det dessutom en bra idé att fälla upp och testa det innan du köper det, för då ser du bland annat om benen är för tunna och instabila för att hålla din utrustning stabil. 

> Läs även Så väljer du rätt stativ

Kikaren skonar dina ben och ger bättre bilder

Den sista användbara prylen du kan ta med dig nästa gång du fotar landskap är en bra kikare för medellånga avstånd, till exempel med 8x zoom. 

Med den kan du ofta se och bedöma om det är värt att gå närmare ett landmärke för att ta bilder eller inte. 

Vi rekommenderar att du väljer en lätt kikare med en objektivdiameter på minst 40 mm – då kan du ha glädje av kikaren även när skymningen sänker sig och inte bara mitt på dagen. 

> Läs även Var med och tävla om en kikare med smart fokusering

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av