Gör din egen kamerautrustning

Det är lätt att pengarna rullar iväg när du köper diverse småsaker till kameraväskan – men du kan faktiskt tillverka en del på egen hand.

© Bonnier Digital FOTO

3 snabba gör-det-själv-tips till fotoväskan

Det är inte vidare svårt att ruinera sig på att köpa fotoutrustning och smarta småprylar, men en del kan du faktiskt ordna på egen hand till en budget på bara några kronor. Här bidrar vi med tre snabba tips.

24 april 2017 av Niklas Majgaard

Det finns inga billiga genvägar till den mest avancerade utrustningen i fotoväskan, men du kan lätt åstadkomma några fiffiga småsaker på egen hand, som kan vara bra att ha på fotorundan.

1. Återanvänd den analoga filmburken

Om du har ett gäng gamla filmburkar som ligger och skräpar fungerar dessa utmärkt som hållare till dina SD-kort. 

Vi använde en liten bit skumgummi i botten för att korten inte skulle skramla runt. Varje burk skyddar lätt 5–10 kort från damm och fukt.

En analog filmburk fungerar fint som hållare till sd-kort.

Du kan i princip skippa skumgummit, men det är bäst att se till så att korten inte skramlar omkring alltför mycket i burken.

© Bonnier Digital FOTO
En analog filmburk fungerar fint som hållare till sd-kort.

Så blir resultatet. En lätt, snabb och inte minst effektiv lösning. 

© Bonnier Digital FOTO

2. Håll reda på dina batterier

Du kan använda färgade gummiband för att enkelt och billigt hålla ordning på vilka batterier som är urladdade och vilka som är fulladdade. 

Våra favoritgummiband säljs under namnet Loom Bands eller Rainbow Loom. De här små, färgglada gummibanden är egentligen avsedda som pysselprylar för barn, men de är också perfekta när man ska märka sina batterier. 

Du kan t.ex. använda gröna gummiband för att markera att batteriet är fulladdat och röda för att markera att batteriet är använt. 

Några hundra gummiband kostar några tior i stormarknader och hobbybutiker. Det här knepet fungerar för övrigt lika bra på t.ex. AA-batterier, så du alltid vet att du har ström till din externa blixt. 

Markera batterier med gummiband

Loom Bands har den perfekta storleken att sätta på batterierna – och tack vare det stora urvalet av färger är det enkelt att använda dem för att markera utrustningen. 

Här använder vi grönt för fulladdade batterier och rött till de använda. 

© Digital FOTO

3. Ta med plastpåsar

Om du är ute och fotograferar och blir överraskad av en regnskur, kan det vara bra att ha med ett par plastpåsar. 

En påse kan användas som ett tillfälligt regnskydd för kameran, men även för att förvara allt från batterier till torra strumpor under rundan. 

Köp återförslutningsbara påsar om du vill vara säker på att alla dina småprylar ligger torrt och säkert. 

Läs också: 6 gaffatejpade kameratips

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 7/2017 får du ytterligare 10 vassa gör-det-själv-knep som hjälper dig att bli mer kreativ och effektiv utan att det kostar dig en förmögenhet. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen på en gång på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske hög tid att ta tag i det. Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken har skrivits så att det finns något för alla, oavsett hur mycket eller lite man vet om bildbehandling. Det innebär att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med vägledning från den här boken kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom olika funktioner, justeringsalternativ och effekter.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto, totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av