Cookie- och Sekretesspolicy
Gaffatejp kan rädda dig som fotograf

6 gaffatejpade kameratips

Det är ett universalverktyg som kan fixa nästan allt. Och du kan faktiskt använda gaffatejp för att fixa nästan allt, för om du är kreativ kan du bygga allt från småsaker till båtar av det. Och du kan även använda det tillsammans med kameran!

  • 14.09.2016

Det låter kanske tokigt, men det är bra att alltid ha med en rulle gaffatejp i fotoväskan. Här får du sex tips som säkert kan övertyga dig.

1. Markeringar

Saknar du plötsligt en markering för att visa personerna i en gruppbild var de ska stå? Sätt en liten, diskret tejpbit på golvet eller marken för att få rätt på det.

Gaffatejp kan också vara användbart om du snabbt ska markera vilket av dina tre identiska minneskort som du har använt.

2. Oppfinnar-Jocke

Om du föredrar att bygga saker och ting kan du med gaffatejp och en smula kreativitet skapa en anordning som skuggar kamerans skärm så att du enklare kan se den i skarpt solsken.

Du kan även använda gaffatejp för att bygga och montera enkla blixttillbehör. Till exempel kan du med små medel styra riktningen på blixten genom att bygga en enkel barndoor av en pappskiva och lite tejp.

Gaffatejp kan rädda dig som fotograf

3. Reservregnskydd

Om du har otur och det börjar regna medan du fotograferar utomhus kan gaffatejp och en plastpåse vara skillnaden mellan att kunna ta bilderna som du är ute efter och att behöva ge upp för dagen.

Ha alltid med dig gaffatejp och en plastpåse av kraftig kvalitet. Om det börjar regna kan du göra hål i påsen och tejpa fast hålet kring motljusskyddet. Se till så att påsen täcker hela huset, och tejpa eventuellt till, så att det bara går att få in händerna.

Det är en bra nödlösning, men kom ihåg att värmen från dina händer måste kunna komma ut ur paketet, annars bildas kondens på insidan, och det är lika illa som regnvatten.

4. Filterhållare

Om du har ett ND-filter där gängorna inte passar på objektivet kan du i stället fästa det försiktigt med gaffatejp.

5. Avskräck tjuven

Hur hade du resonerat om du var kriminell? Hade det varit enklast att sälja en splitter ny kamera av ett världskänt märke, eller vore det bättre att sälja en spegelreflexkamera som tydligen har lappats samman med gaffatejp?

Antagligen det förstnämnda. Om en stor och känd logotyp syns tydligt på kameran vet de långfingrade också vad du har över axeln, och förmodligen också vad utrustningen är värd.

Om du använder gaffatejp på rätt sätt kan du få din kamera att se mer sliten ut än vad den egentligen är, så om du ska ge dig ut i ruffigare trakter kan det absolut vara ett tips. I så fall bör du även överväga att använda en gammal, sliten kameraväska och undvika remmar med synliga logotyper.

6. Skärma av ljuset

Om du fotograferar med långa slutartider under nattetid bör du täcka över sökaren för att undvika ströljus i bilden. Om du inte har en lämplig mojäng till hands fungerar det utmärkt med gaffatejp.

Gaffatejp kan rädda dig som fotograf

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Relaterade artiklar

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss