Aralsjön 1984 och 2020
Torrläggning

Aralsjön i Kazakstan var en gång världens fjärde största, men sedan 1960-talet har den krympt på grund av avvattning till lantbruket. 

Nu kan du se hur jorden förändras med hjälp av timelapse på Google Earth

Med data från miljontals satellitfoton har Google Earth utvecklat en funktion där du kan se jordens förändringar sedan 1984. Du kan till och med zooma in på din egen stad.

I snart 20 år har vi kunnat resa jorden runt utan att lämna soffan eller skrivbordet. På Google Earth kan vi uppleva en 3D-rendering av vår jord som bygger på satellit- och flygbilder. Det är lärorikt och underhållande, men det är också ett fantastiskt redskap för fotografer som letar efter de bästa platserna att ta bilder på.

Nu har Google Earth släppt sin största uppdatering på fyra år. Här får man tillgång till funktionen "Timelapse" som både underhåller och inspirerar. 

Den bygger på data från 24 miljoner satellitbilder och visar hur vår planet har förändrats från 1984 till 2020. Bilderna är både otroligt vackra och mycket skrämmande.

> Läs även: Så lätt är det att göra snygga timelapse-filmer

Över en halv miljon filmklipp

Google Earth har genomfört detta projekt i samarbete med bland annat Carnegie Mellon University i Pittsburgh, och det har tagit mer än två miljoner timmar fördelade på tusentals datorer i Google Cloud att sätta samman satellitbilder på totalt 20 petabyte (!) till en videomosaik på 4,4 terapixel. 

Det motsvarar 530 000 filmer i 4K – och allt har självklart gjorts i CO2-neutrala datacenter, betonar Google.

Syftet med projektet är att visa upp jordens vackra mångfald och att uppmärksamma de stora (klimat-) förändringar som skett, samt att inspirera till positiv förändring. 

> Läs även: 7 tips för bättre landskapsbilder

Spana in din egen hemstad

Du kan själv använda Google Earth Timelapse här, och du kan ange vilken plats som helst och följa utvecklingen där under de senaste 36 åren. 

Dessutom har Google lagt upp 800 färdiga timelapse-filmer här som man kan utforska – bland annat kan du se utvecklingen i Stockholmsområdet.

Google har även skapat fem huvudteman som illustreras med filmklipp, nämligen skogsområdenas förändring, städernas tillväxt, den stigande temperaturen, energikällor och jordens sköra skönhet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av