Timelapse

Bästa kamerorna för timelapse

Med timelapse kan du göra en fantastisk film där flera timmar kokas ner till några sekunder. Här är de bästa kameratyperna att ta bilderna med.

22 september 2021 av Kristoffer Engbo

Med hjälp av timelapse-bilder kan du snabba upp verkligheten så att trafiken rusar fram eller solen går ned på några sekunder. Med timelapse tar man ett stort antal foton med ett fast intervall och därefter sätter man ihop bilderna till en film.

Vissa kameror kan sätta ihop bilderna direkt, medan andra kräver att man skapar filmen på datorn. Framför allt måste kameran kunna ta en lång rad bilder med ett fast tidsintervall, och här visar vi tre bra kameratyper som klarar uppgiften.

>Läs även: Så tar du bilder till timelapse-filmer

1. Mobilen

Skyflow på iPhone

I appen Skyflow för iPhone kan du bland annat ställa in vitbalansen manuellt, låsa fokus med mera.

I många mobiler har kameraappen en timelapse-funktion som sätter ihop en film direkt. 

Du får dock större möjligheter med en särskild app, till exempel Skyflow till iPhone, där du kan spara de enskilda bilderna och välja intervall och antal bilder.

2. En gimbalkamera

DJI Pocket 2

DJI Pocket 2 är en liten handhållen och stabiliserad videokamera som även kan göra timelapse-inspelningar.

© DJI

Med en stabiliserad kamera kan du enkelt spela in timelapse-filmer och till och med ställa in kameran så att den roterar lite under inspelningarna. På så sätt får du extra liv i den färdiga filmen eftersom kameran också har rört sig lite.

Inspelningen nedan är gjord med DJI Pocket 2, som roterar under inspelningen.

3. Systemkameror


I menyn kan du ställa in hur lång tid det ska vara mellan varje foto och hur många bilder kameran ska ta.

Många kameror har en inbyggd funktion som kan sätta samman bilderna till en film i kameran, men du får optimal kontroll med intervallfunktionen som finns i riktigt många kameror. Här väljer du hur länge kameran ska fotografera och vilket intervall det ska vara mellan bilderna.

På många kameror kan du dessutom ställa in automatisk exponering, vilket är en stor fördel i skiftande ljus, t.ex. vid en solnedgång. Det säkerställer att bilderna inte blir helt svarta när mörkret sänker sig.

Du kan sätta ihop dina bilder i Photoshop, och i Fördelszonen hittar du en video som visar hur du gör. Se videon här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av