Porträtt med bakgrundsoskärpa

Endast med systemkameran kan du få en skarp övergång mellan bakgrunden och det som ska vara skarpt. Med mobilen suddas övergångarna mellan lösa hårstrån och bakgrunden ut i en bild som den här.

Telefon vs. kamera: Snyggare bakgrundsoskärpa med kameran

När du vill ta foton med en läckert oskarp bakgrund bör du använda en riktig kamera i stället för mobilen. Här ser du skillnaden i bildkvalitet.

Mobiltelefoner har blivit riktigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat porträtt, där du får snyggare oskärpa på bakgrunden om du använder en systemkamera i stället för mobilen.

Kameratelefonen har en speciell funktion för porträttfotografering som skapar oskärpa i bakgrunden, så att personen framhävs mer. Funktionen kan även användas till andra motiv där du vill ha en oskarp bakgrund. Oskärpan är dock digitalt framställd med hjälp av datorkraft. I systemkameran uppstår oskärpan i optiken, vilket ger ett mycket snyggare resultat.

>Läs även: Så tar du det perfekta ID-fotot

Oskärpan blir snyggare och mer uttalad, och om du granskar övergångarna kan du se att gränsen mellan suddiga och skarpa områden är lite osäker på telefonbilden, medan systemkameran ger en helt perfekt övergång. Med systemkameran blir oskärpan kraftigare ju längre avstånd det är mellan fokusområdet och bakgrunden.

Vi har bjudit in Tine, som brukar fotografera med mobilen, för att ta porträtt med både mobilen och en riktig systemkamera.

Jämförelse mellan foto från telefon och foto från kamera.

Här visas samma utsnitt från mobilen till vänster och systemkameran till höger. Den artificiella oskärpan från mobilen har svårt att skapa skarpa övergångar, vilket betyder att gränsen mellan hårstrån och bakgrund suddas ut. Systemkameran ger en helt skarp övergång.


>Läs även: Vilken typ av systemkamera ska jag välja: spegellös eller DSLR?

I videon nedan kan du se hur det gick när Tine tog porträtt med mobilen respektive systemkameran tillsammans med Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av