Fågel fotograferad på avstånd

Med ett lämpligt objektiv på systemkameran kommer du nära avlägsna motiv, som får massor av detaljer samtidigt som bakgrunden får en fin oskärpa.

Telefon mot kamera: Snyggare zoom med kameran

När du tar bilder där du zoomar in på avlägsna motiv bör du välja en riktig kamera i stället för mobilen. Här ser du skillnaden i bildkvalitet.

Mobiltelefoner har blivit väldigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat foton där du zoomar in. De blir bättre om du använder en systemkamera i stället för mobilen.

På många mobiler kan du välja mellan flera objektiv, men få modeller har ett kraftfullt tele. Genom att zooma med fingrarna på skärmen i kameraappen kan du dock ofta komma nära ett avlägset motiv.

>Läs även: Stor objektivguide

Här förlorar du vanligtvis en hel del detaljer jämfört med att använda teleobjektiv på en riktig systemkamera. Eftersom systemkameran har en större bildsensor blir bakgrunden dessutom mycket mer oskarp, vilket gör att det du har zoomat in på framhävs i högre grad.

Vi bjöd in Tine, som brukar fotografera med mobilen, för att ta bilder på långt håll med både mobilen och en riktig systemkamera. 

Detaljbild på avstånd

Här visas samma utsnitt från mobilen till vänster och systemkameran till höger. Bilden från systemkameran har en mycket högre detaljgrad. På mobilen zoomade vi in med fingrarna på mobilens skärm.

I videon nedan kan du se hur det gick när Tine tog telebilder på avstånd med mobilen respektive systemkameran tillsammans med Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av