Mountainbikes med fokusfält på hjälmen.

En spegellös systemkamera kan följa ett visst motiv mycket exakt även om det rör sig snabbt, och med hjälp av ett fokusfält visar kameran var den lägger skärpan.

Telefon mot kamera: Bättre skärpa med kameran

När det är mycket fart i motivet bör du använda en riktig kamera i stället för mobilen. Den är nämligen bättre på att följa och isolera ett motiv i rörelse.

Mobiltelefoner har blivit väldigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat när du fotograferar snabba motiv som rör sig framför kameran.

De senaste åren har spegellösa systemkameror blivit otroligt bra på att följa motiv som rör sig framför kameran. Oavsett var exempelvis ett djur, en bil eller en idrottare befinner sig inom bildramen, kan systemkamerans avancerade spårningsfokus haka fast och se till att huvudmotivet hela tiden är skarpt.

>Läs även: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Många nya spegellösa systemkameror har avancerad motivigenkänning som kan känna igen exempelvis flygplan, fåglar, bilar och personer, och den ser till att hela tiden justera skärpan så att till exempel ett öga på en person är skarpt. Då blir det extremt lätt att ta skarpa bilder även om motiven rör sig oförutsägbart.

Fågel med fokusfält på ögat

Många nyare spegellösa systemkameror har fågelögonfokus som hela tiden håller fokus på ögat på en fågel och ser till att bilderna blir helt skarpa på rätt ställe.

Flera mobiler har en spårningsfunktion i autofokusen, och de kan delvis följa rörliga motiv. Men det kan ofta vara svårt att se om mobilkameran har hakat fast på rätt del av motivet, och eftersom mobilens bildsensor är mycket mindre än den i en spegellös systemkamera blir skärpedjupet mycket stort.

>Läs mer: I videoserien Kameraskolan kan du se mycket mer om hur du ställer in fokus i spegellösa systemkameror. 

Det innebär att du inte alls kan isolera exempelvis en idrottare från bakgrunden i samma utsträckning som du kan göra med en spegellös systemkamera. I stället är i stort sett hela motivet i fokus, utan att huvudmotivet är skarpare än resten.

Bild tagen med telefon respektive kamera.

Här har vi tagit bilder av samma situation med en mobil till vänster och en spegellös systemkamera till höger. Det är tydligt att skärpan blir mycket bättre med kameran. Vi har gjort ett utsnitt från en bild tagen med vidvinkel. Därför är bakgrunden i stort sett lika skarp som förgrunden på båda bilderna.

Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard bjöd in Tine, som brukar fotografera med mobilen. Tillsammans gav de sig ut för att ta bilder med både mobilen och med en riktig systemkamera. I videon nedan fotograferar hon samma motiv i rörelse med mobilen respektive en spegellös systemkamera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av