Närbild av blomma

Med systemkameran kan du med stor precision välja vilka delar som ska vara skarpa, och med ett makroobjektiv på kameran kan du komma riktigt nära.

Telefon mot kamera: Bättre närbilder med kameran

När du ska fotografera små motiv bör du använda en riktig kamera i stället för mobilen. Här ser du skillnaden i bildkvalitet.

Mobiltelefoner har blivit väldigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat foton där du går nära små detaljer. De blir snyggare när du använder en systemkamera i stället för mobilen.

På grund av mobilens förhållandevis lilla bildsensor får du ganska stort skärpedjup där stora delar av motivet är i fokus när du tar närbilder. Systemkameran har en mycket större bildsensor, vilket betyder att du mycket exakt kan reglera vad som ska vara skarpt.

>Läs även: Så tar du den perfekta profilbilden

Det innebär också att saker i bakgrunden blir mycket mer oskarpa och mindre störande när du använder en systemkamera, än om du hade använt en mobil.

Vi bjöd in Tine, som brukar fotografera med mobilen, för att ta bilder av en blomma med både mobilen och en riktig systemkamera.

Med mobilen tyckte hon att det var svårt att känna om hon kom för nära motivet, så att mobilen inte kunde ställa in skärpan. När hon skulle fota samma motiv med en systemkamera såg hon genast i sökaren om hon hade kommit för nära.

Blomma fotograferad med telefon och systemkamera

Till vänster ser vi bilden som Tine tog med mobilen och till höger bilden från systemkameran. Lägg märke till hur bakgrunden är helt utsuddad på bilden från systemkameran, medan man kan uppfatta störande detaljer i mobilbilden.

I videon nedan kan du se hur det gick när Tine tog närbilder med mobilen respektive systemkameran tillsammans med Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av