Körsbärsträd

Systemkameran är mycket bättre än mobilen på att fånga exempelvis enskilda löv på träd.

Telefon mot kamera: Bättre detaljer med kameran

När du vill ha foton med optimal detaljteckning bör du använda en riktig kamera i stället för mobilen. Här ser du skillnaden i bildkvalitet.

Mobiltelefoner har blivit väldigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat detaljgraden, som vanligtvis blir mycket bättre med en riktig kamera.

På mobilen kan de minsta detaljerna bli lite grumliga. Även om många mobiler idag har kameror med skyhög upplösning får du ofta bättre detaljteckning med en riktig kamera med hög upplösning.

Det beror bland annat på att systemkameror har mycket större bildsensor, och dessutom ger ett stort objektiv nästan alltid bättre skärpa och mer detaljer.

>Läs även: Det här kan du uppleva på natthimlen

Med en systemkamera blir detaljerna knivskarpa, så att man ser minsta ögonfrans i porträtt, varje grässtrå i ett landskap eller enskilda löv på ett träd. Speciellt om du zoomar in i bilderna kommer du att se skillnad.

Detaljbild av löv på ett träd.

Här ser du samma utsnitt av ett motiv fotograferat med en mobil till vänster och med en systemkamera till höger. Trots att mobilen har en upplösning på 200 megapixel och kamerans upplösning är 33 megapixel, blir detaljåtergivningen mycket bättre från kameran.

© Bonnier Digital FOTO

Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard bjöd in Tine, som brukar fotografera med mobilen. Tillsammans gav de sig ut för att ta bilder med både mobilen och med en riktig systemkamera. I videon nedan kan du se skillnaden i detaljteckning, och dessutom inser Tine att systemkameran gör det mycket enklare att undvika bilden som förstörs av solljus.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av