Personer på en badbrygga fotograferade vid för lång slutartid

När du fotograferar på bländarprioritet väljer kameran själv slutartiden och ISO-värdet åt dig. Men i situationer med svagt ljus kan du behöva öka ISO eftersom slutartiden annars blir för lång och leder till rörelseoskärpa – som här. 

Slipp de frustrerande misstagen en gång för alla

Dagens kameror är så avancerade att det borde vara omöjligt att ta en dålig bild. Trots detta ser vi ofta bilder som är över- eller underexponerade, skakiga eller oskarpa. Lyckligtvis kan du med ett fåtal inställningar få bättre kontroll över bilderna.

14 juni 2018 av Sarah Marie Winter

Moderna kameror har många olika inställningar, och det är nog långt ifrån alla hobbyfotografer som är bekant med samtliga funktioner i sina kameror. 

Inte desto mindre finns det ett fåtal funktioner som du bör känna till om du vill ta bra bilder. 

De här funktionerna är inte vidare avancerade, men det kan vara lite knepigt att inse sammanhangen mellan dem. 

Brännvidd och slutartid hänger samman

De flesta väljer brännvidd utifrån vilket motiv som man ska fotografera. Men brännvidden påverkar faktiskt både slutartiden, bilden perspektivet och skärpedjupet

Ju längre brännvidden är, desto svårare är det att undvika skakningar om du fotar utan objektiv. 

Därför bör du se till att ställa in kameran till en slutartid där nämnaren är minst dubbelt så stor som brännvidden – t.ex. 1/200 sekund på 100 mm.

Om du har en APS-C-kamera motsvarar 100 mm cirka 150 mm, och så behöver du en ännu kortare slutartid. 

Om du fotar på bländarprioritet, så ska du lägga märke till vad slutartiden ändras till när när du bländar ned.

Läs också: Det viktigaste som du som fotograf behöver känna till om komposition

Bild tagen i Nyhavn med urfrätta högdagrar

Fotografen bakom bilden har inte hållit koll på histogrammet och har därför inte sett att detaljerna i himlen helt har försvunnit. I många kameror kan du aktivera en funktion för högdagervarning. Då blinkar urfrätta områden när du tittar på bilden på LCD-skärmen.

Öka ISO-värdet vid bländarprioritet

Om du fotograferar vid bländarprioritet väljer kameran en slutartid åt dig, medan du själv väljer ISO och bländaröppning. Men det är viktigt att håller koll på vilken slutartid som kameran väljer.

Om du väljer en liten bländaröppning kommer det nämligen inte in så mycket ljus, och då behöver kameran välja en längre slutartid.

Om slutartiden blir för lång, t.ex. 1/30 sekund, riskerar du oskarpa bilder eftersom det är svårt att hålla kameran stilla så länge.

Därför behöver du öka ISO-värdet, så att du kan få en kortare slutartid. Om man t.ex. får en slutartid på 1/30 sekund på ISO 100 blir den 1/250 sekund på ISO 800.

Läs också: 5 klassiska nybörjarfel som fotografer bör undvika

Full översikt i senaste numret av Bonnier Digital FOTO

Även om du har koll på bländare, slutartid och ISO kan du ändå råka ut för oanvändbara bilder. Det finns nämligen ytterligare ett par andra funktioner som du behöver känna till. 

I det nya numret av Bonnier Digital FOTO 9/2018 får du en fullständig översikt över de viktigaste inställningarna, så att du kan säga farväl till de dåliga bilderna en gång för alla. 

Inga fler misstag

Det finns ingående förklaringar till varje inställning samt exempel på de vanligaste felen som nya fotografer gör. 

Du kan till och med göra ett test i slutet av artikeln för att se om du har koll på vilka orsaker som ligger bakom de felaktiga bilderna.

Som prenumerant kan du genast läsa det aktuella numret och de senaste nio numren på mobilen eller surfplattan via vår tidningsapp Wype.

Just nu får du två nummer av Bonnier Digital FOTO och vår stora kursbok för bildbehandling "100 tips och kurser" för bara 49 kronor. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av