Det kan du göra med P-programmet

På P-programmet skickar objektivet information om den aktuella brännvidden till kamerans automatik som sedan beräknar de bästa inställningarna. Det kan du ha stor nytta av.

Programautomatik, eller P, är ett utmärkt basprogram som är bra att använda om du inte har behov av någon specifik slutartid eller bländare.

P-programmet är mer flexibelt än vad många tror. Dels anpassar inställningarna sig själva efter förhållandena, och dels kan du trimma dem på ett kick.

En extra fördel är att du, även om du bara drar upp kameran och fotograferar, alltid får den optimala exponeringen. Om kameran inte optimalt anpassar slutartiden i förhållande till brännvidden kan du justera ISO tills du får rätt inställning.

Så gör du

Sätt programratten till P.

Hos Canon vrider du på inställningsratten vid utlösaren för att förskjuta kombinationen av slutartid och bländare, så att du får en större eller mindre bländare vilket i sin tur ändrar skärpedjupet. Alternativt får man en kortare eller längre slutartid.

På en Nikon-kamera justerar du med inställningsratten på kamerans baksida.

Frågan om programautomatik kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Digital FOTO 14/2016. Överst på den här sidan kan du som prenumererar ladda ner hela Fråga oss gratis och läsa våra svar om bland annat blixtkrig, SnapBridge och hur ljusstarka objektiv egentligen kan bli.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av