Undvik värmedaller i bilderna

Så undviker du värmedaller i bilderna

Värmedaller i bilderna behöver bekämpas redan vid exponeringen. Här får du några bra tips på hur du kan undvika problemet.

4 juni 2018

Om man har tagit några fina bilder från en semester eller en fotorunda är det väldigt nesligt om de har blivit oskarpa av värmedaller. 

Bildbehandling kan nämligen inte återskapa detaljer som inte finns i bildfilerna. 

I stället får du undvika värmedaller vid tagningstillfället, och här går vi igenom hur. 

Så undviker du värmedaller i bilderna:

1. Var uppe med tuppen

Under morgontimmarna är värmedallret och luftspeglingen i regel på minimal nivå, eftersom solen ännu inte har hunnit värma upp marken.

2. Byt position

Fenomenet värmedaller beror i mycket hög grad på vad som finns mellan dig och motivet. 

Asfalt ger mycket värmedaller, gräs och växter inte alls lika mycket och över vatten uppstår det i regel nästan inget alls.

3. Gå nära

Ju längre bort du är, desto mer värmedaller finns det mellan kameran och motivet. Därför uppstår problem med värmedaller ofta vid telefotografering. 

Du kan minimera dallret genom att gå närmare motivet och zooma ut.

4. Kallt värmedaller

Trots namnet uppstår värmedaller inte på grund av värme utan på grund av stora temperaturskillnader mellan mark och luft. 

Därför går det inte alltid att undvika värmedallret genom att invänta kyligare väder. 

> Läs också: 5 fototips när solen skiner

Varför uppstår värmedaller?

Fenomenet uppträder ofta tillsammans med luftspegling, och båda problemen beror på att ljusstrålar kröks på grund av övergången mellan kall och varm luft, vilket förtränger motivet optiskt. 

Om luften har samma temperatur överallt är det så kallade brytningsindexet detsamma i hela luftmassan. Ögat kan då obehindrat se motivet utan optiska förändringar.

Om luften nära marken är varmare än luften högre upp, kröks ljusstrålarna i en konkav kurva på vägen mot ögat. Orsaken är att den kalla luften har ett högre brytningsindex än den varma. 

Så uppstår värmedaller

När ljusstrålarna från himlen träffar ögat uppfattas de som om de kommer rakt framifrån, men egentligen vinklas de alltså ned uppifrån. Det är en synvilla, som en hägring.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av