Barn i sol
Sommar, sol och skarpa bilder

Solsken får fram det bästa i folk, och med de här fem tipsen även i dina bilder.

5 fototips när solen skiner

När sommaren väntar runt hörnet har du också fina bilder att se fram emot – dock inte helt utan utmaningar. Här får du fem tips som kan vara bra att känna till om du vill få ut mesta möjliga av dina bilder när solen strålar som bäst.

1. Plåta hela dagen

Solen står högst och ljuset är mest intensivt på sommaren. Vi brukar rekommendera att man väntar till dagens sista timmar, men vad ska du göra resten av dagen? 

Jo, då kan du utnyttja det skarpa ljuset med hjälp av reflektorer, som gör att du kan vara kreativ hela dagen. En reflektor är en stor, reflekterande skärm som fyller på med ljus där det annars skulle vara skugga. 

Det betyder till exempel att ett porträtt kan få en jämn belysning som eliminerar fula kontraster mellan högdagrar och skuggor. När ljuset på motivet blir jämnare minskar även risken för felexponering.

Här hittar du en beskrivning på hur du enkelt och billigt kan tillverka din egen reflektor.

Läs också: Perfekta porträtt med reflektor

2. Använd blixt

De långa sommardagarna ger massor av dagsljus att fotografera i, men det betyder absolut inte att du ska stuva undan blixten för sommaren. 

Även på en molnfri sommardag kan den ge extra liv i dina bilder. 

Med en kraftfull blixt bredvid kameran, eller en portabel studioblixt, har du goda möjligheter att ta porträtt med fin kontrast mellan det upplysta motivet och den djupblå sommarhimlen.

Läs också: Så använder du Highspeed-Sync på din blixt

3. Använd skuggan

Direkt solljus kan vara hårt och skoningslöst, men det är åtminstone bra på ett sätt. Solens skarpa strålar kastar nämligen markanta, skarpa och mörka skuggor som du kan använda kreativt i dina bilder. 

Om du gillar ränder kan du använda persienner som kastar intressanta skuggränder över motivet, och det fläckiga ljuset under ett träd ger unika skuggmönster. På gatan kan en vägg i direkt solljus också ge intressanta skuggor av förbipasserande.

Använd spotmätning för att undvika överexponering.

Ung kvinna vid persienner
Persiennporträtt

Solljus kan även användas inomhus, t.ex. genom att skapa kreativa skuggor i ett porträtt som här, där fotografen har använt sig av persiennerna.

Läs också: 3 bra tips vid fotografering i motljus

4. Gå i närkamp med djuren

Under de tidiga morgontimmarna är ljuset fortfarande lågt och gyllene, och eftersom insekterna samtidigt är tröga efter natten ger det ett perfekt tillfälle att fota makro. Använd gärna en lite längre brännvidd, t.ex. 100 mm, så att du inte behöver komma tätt inpå djuret.

Om det inte är helt vindstilla, kan du eventuellt ta med en reflektor eller något annat att läa med, så att vinden inte rubbar ditt motiv.

Nyckelpiga på kronblad
Nära småkrypen

Nyckelpigor är bra och färgstarka makromotiv, och de är aktiva under sommaren. Använd eventuellt en reflektor för att lysa upp insekten från flera håll.

5. Hindra ljuset

Att fotografera i direkt dagsljus kan vara en begränsning för dina kreativa möjligheter, om du inte är ordentligt förberedd. Om du till exempel vill arbeta med långa slutartider mitt på dagen, blir den stora ljusmängden en begränsning. 

Men med ett gråfilter, eller ND-filter som de också kallas, bestämmer du själv hur mycket ljus som ska nå fram till kamerasensorn. 

Resultatet blir att du i fullt dagsljus kan fotografera rörelserna i ett landskap utan att bilden blir överexponerad.

Läs också: 4 filter som du bör känna till

> Just nu får du ett användbart 3-i-1-objektivpaket till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av