New York City med tilt shift-effekt
New York i miniformat

Laforet fotograferar storstäder från luften och använder gärna ett tilt/shift-objektiv för att åstadkomma den speciella miniatyreffekten, men du behöver inte befinna dig på flera kilometers höjd för att dra nytta av samma teknik.

© Vincent Laforet

Så tar du tilt/shift-bilder som mästerfotografen Vincent Laforet

Få bemästrar tilt/shift-tekniken, som kan ge en fantastisk miniatyreffekt på motiv från ovan, som proffsfotografen Vincent Laforet. Här delar han med sig av sina tips om tilt/shift – och så kan du läsa hans spännande berättelser om bilderna han tar från flera kilometers höjd.

8 oktober 2018 av Louise Hagemann

Den framstående amerikanska fotografen, utbildaren och Canon-ambassadören Vincent Laforet är känd som en pionjär inom ny teknik och nya utrustning. 

Han är dessutom en sann mästare när det gäller att ta bilder från luften. 

Mest välkänt är projektet ”Air”, där han förevigade en rad av världens största metropoler från kilometers höjd. 

tilt/shift Allentown i Pennsylvania
Dockstad

Allentown i Pennsylvania är förevigad med favoritobjektivet, 45 mm tilt/shift som får villamattan att se ut som en miniatyrstad.

© Vincent Laforet

Tilt/shift är favoritobjektivet

I en intervju med Bonnier Digital FOTO berättar Vincent att hans absoluta favoritobjektiv, som han ofta använder till både luftbilder och andra motiv, är ett tilt/shift-objektiv. 

Det förskjuter fokusplanet och kan skapa ett väldigt avgränsat skärpeområde. Många arkitekturfotografer använder tilt/shift-objektiv för att undvika störtande linjer.

Det började med att jag 2006 kände mig en aning uttråkad och testade ett tilt/shift-objektiv och kom på att man kunde få människor och föremål att se ut som miniatyrversioner. Om man fotar med ett tilt/shift-objektiv från luften och rakt ned eller snett nedåt så är det bara en väldigt begränsad del av bilden som blir skarp, vilket gör att motivet ser ut som leksaker. Det har blivit en väldigt viktig del av min karriär”, förklarar Vincent.

I Fördelszonen kan du se en video där Vincent Laforet berättar om hur han använder tilt/shift-objektiv för att åstadkomma en fin miniatyreffekt.

Vincent Laforets guide till tilt/shift

  • Ställ kameran med objektivet på stativ.
  • Komponera motivet genom att använda live view.
  • Vinkla sedan objektivet genom att fysiskt justera det för att åstadkomma miniatyreffekten, och lås fast positionen med knappen på objektivet.
  • Fokusera nu på kamerans skärm genom att zooma in, helst ända till 10x, och tryck på utlösarknappen.
  • Du kan med fördel använda en fjärrutlösare.

> Läs också: Allt du behöver veta om om tilt/shift-objektiv

Goda råd från Vincent Laforet

  • Se till att befinna dig tre till fyra nivåer högre än ditt motiv.
  • Använd helst en vidvinkel och en så stor bländare som möjligt.
  • Förstora med live view, så att du kan fokusera exakt.

I Bonnier Digital FOTO nummer 15/2018 kan du läsa en lång personlig intervju med Vincent Laforet, där han berättar om sina svindlande flygturer, sina ungdomsdrömmar och sina bästa fototips.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här kan du dessutom läsa de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Du får naturligtvis också omedelbar åtkomst till Fördelszonen. Det är Bonnier Digital FOTOs eget hörn av internet, som endast är anpassat för tidningens prenumeranter, fyllt med videokurser, guider, förinställningar, funktionsmakron med mera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av