landskapsbilder som Andels Adams

Vi har närstuderat mästerfotografen Ansel Adams bilder och kommit på hur du kommer i närheten av hans stil. 

© Shutterstock

Så fotograferar du svartvitt som mästaren Ansel Adams

När det gäller landskapsbilder i svartvitt är den legendariska amerikanska fotografen Ansel Adams svårslagen. Här får du 3 tips på hur du kan åstadkomma samma uttryck som mästaren.

15 april 2019 av Sarah Marie Winter

Det finns sannolikt rätt få fotografer som har uppnått samma internationella erkännande som Ansel Adams. 

Den amerikanska fotografen slog igenom 1927 med en bild av klippan Half Dome i Yosemite Nationalpark i Kalifornien, och sedan dess har han varit berömd för sina enastående, genomarbetade landskapsbilder från USA.

Vi har analyserat Ansel Adams bilder för att ta reda på hur vi kan åstadkomma samma dramatiska uttryck. 

Här får du våra tre bästa tips. 

1. Blända ner

Man kan säga mycket fint om Ansel Adams bilder – bland annat var de knivskarpa från den närmaste förgrunden till den yttersta bakgrunden. 

Han gjorde upp med det mjuka uttrycket i dåtidens fotografi, och han använde i regel en väldigt liten bländaröppning. 

Gör som han och välj bländarprioritet och sedan en liten bländaröppning på omkring F16. Använd stativ, så att dina bilder inte blir oskarpa på grund av lång slutartid.

> Lär dig att använda bländarprioritet här

2. Fota i råformat

Ansel Adams bilder är kända för sin rikedom av gråtoner, så om du vill komma i närheten av hans stil är det ett måste att fotografera i råformat. 

Jpeg-filer har nämligen ett djup på bara 8 bitar, medan en råfil oftast har omkring 14 bitar. Man får alltså 64 gånger fler nyanser o bilderna med råformat. 

> Läs också: Så får du koll på bitdjupet

Ta fina landskapsbilder i Andels Adams stil

Med några justeringar i Lightroom kom vi faktiskt rätt nära Ansel Adams stil. 

© Bonnier Digital FOTO

Dessutom ger formatet optimala bildbehandlingsmöjligheter i t.ex. Lightroom eller Photoshop. Du kan ställa in filformatet med hjälp av Q-knappen som återfinns på flertalet nyare kameror.

Du kan även ställa in kameran så att den tar bilder i både råformat och i jpeg, så du alltid har tillgång till en färdig bild som du t.ex. kan lägga upp på Instagram.

> Just nu kan du få ett nummer av Bonnier Digital FOTO samt fullständig åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografering och bildbehandling, förinställningar till Lightroom, funktionsmakron till Photoshop och en massa mer digitalt innehåll för ENDAST 29 kronor. 

3. Använd rödfilter

Ansel Adams var väldigt förtjust i filter, och särskilt rödfiltret lämpar sig väldigt väl för landskap och kan vara till stor hjälp om du eftersträvar ett kontrastrikt uttryck.

Det lättar nämligen upp orangetonade delar av bilden som klippor och höstlöv, medan det dämpar komplementfärger som en blå himmel.

Om du inte vill lägga pengar på filter kan du också åstadkomma samma effekt i Lightroom. Importera bilden, klicka på Framkalla och välj Monokrom under Profil. Rulla ned till Svartvitt. Här drar duhelt enkelt i reglagen vid de enskilda färgtonerna för att göra dem mörkare eller ljusare.

> Se video: Så använder du filter (bara för prenumeranter)

Mer Ansel Adams i senaste Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 7/2019 har vi detaljstuderat Ansel Adams bilder och tagit fram hela 12 tips och knep som hjälper dig att ta bilder som inte ligger långt från mästarens nivå.

Här hittar du också en snabbguide till svartvit bildbehandling à la Adams i Lightroom. 

Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 7/2019 kan du se hur du kan använda dig av mästaren Ansel Adams teknik för att ta storslagna naturbilder i svartvitt. 

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av