solstrålar

Med en liten bländaröppning kan du låta solen ta mindre plats och samtidigt få snygga solstjärnor i bilden.

© Shutterstock

Så får du solen knivskarp

Om du vill fotografera solen när den står lågt, så att den syns klart och med tydliga solstrålar, spelar det en viss roll hur du exponerar

Eftersom solljuset är extremt starkt är det svårt att ta bilder där ljuset syns klart och tydligt. Solljuset kan lätt framstå som ett stort område med oklara gränser. Det finns dock två metoder för att få bra resultat.

Med den ena metoden väljer du en mycket liten bländaröppning, till exempel F16. Då tvingar de nästan stängda bländarlamellerna ljuset att bilda mycket skarpa och fina stjärnformade strålar när du fotograferar i motljus. Stjärneffekten blir skarpast och snyggast med objektiv av hög kvalitet.

>Läs även: Vad du behöver veta innan du köper ett objektiv

Solnedgång

Genom att kombinera olika exponeringar kan man få detaljer i både högdagrar och skuggor. Samtidigt blir solen mer avgränsad.

© Shutterstock

Dämpa högdagrarna utan att förlora detaljer

Om du bara vill att själva solljuset ska dämpas måste du underexponera rätt mycket. Det innebär dock att förgrunden blir helt mörk. 

Lösningen på detta är att skapa en så kallad HDR-bild. Då gör du tre eller flera olika exponeringar av samma motiv, som du sedan sätter ihop i exempelvis Lightroom. Då får du mycket fina detaljer i både högdagrar och skuggor. 

Du kan arbeta fram rätt balans genom att justera reglagen Skuggor och Högdagrar.

>Läs även: 5 tips för bättre naturbilder 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av