Man ser ut att trampa på små människor

Det går att skapa häftiga bilder genom att leka med perspektivet. 

© Shutterstock

Vår sommarutmaning till dig: Lek med perspektivet

Passa på att skapa kreativa och roliga bilder i sommar genom att experimentera med perspektivet. Projektet kan genomföras på egen hand eller tillsammans med släkt och vänner, och det gör dig till en skickligare fotograf.

Ett extremt perspektiv leder ofta till misslyckade bilder, till exempel om en person ser betydligt mindre ut än en annan på en gruppbild eftersom han eller hon står längre bak i bilden, men effekten kan faktiskt användas för att skapa roliga och kreativa motiv. 

Det handlar om att få människorna i bilden att posera på rätt ställe i förhållande till varandra eller till något annat. Om du har varit vid det lutande tornet i Pisa har du säkert sett ett känt exempel därifrån. 

Här tar många turister bilder där de ser ut att hindra tornet från att falla, eller så lutar de sig själva mot tornet. 

Fenomenet kallas även forcerat perspektiv och används på två sätt för att ta annorlunda och roliga bilder. 

1. Tvinga perspektivet att passa

Den första metoden kräver bara att du, precis som med det lutande tornet i Pisa, har ett roligt inslag i bakgrunden som din modell i förgrunden kan låtsas interagera med. 

Det kan även vara andra personer i bakgrunden istället för en byggnad, som på bilden längst upp i den här artikeln där personerna blir väldigt små eftersom de står så långt bakom mannen i förgrunden. 

Med lite övning och skicklighet kan du snabbt placera dina motiv så att det blir en spännande effekt. 

Använd gärna ett vidvinkelobjektiv, eftersom det förstorar det som är nära och förminskar allt som är långt bort i mitten av bilden.

En relativt liten bländaröppning på F11 eller mindre kan rekommenderas, eftersom den ser till att dina motiv i bakgrunden blir så skarpa som möjligt. 

Om du saknar inspiration kan du titta på exemplen nedan, som visar hur tekniken har använts tidigare även i stora spelfilmer.

2. Miniatyrbild visar välkända föremål

I den andra metoden kan du använda små figurer eller miniatyrer för att enkelt skapa effekten när du är ute och fotograferar. 

En leksaksbil eller en legofigur är båda bra att börja med, eftersom de kan ge roliga bilder och är lätta att ta med i fotoväskan. 

Ta gärna flera bilder av ditt motiv ur flera olika vinklar, och se till att din modell flyttar sig under tiden, så att du har fler alternativ att välja mellan när du kommer hem från fototuren.

En som är riktigt bra på det här är den blott 14-årige Anthony Schmidt från Seattle i USA.

Nedan kan du se hur han bygger upp sina bilder med modeller så att det ser ut som om hans modellbilar står parkerade i 1950-talets Amerika. 

Dela dina bästa bilder med oss

Vi hoppas att du vill anta utmaningen och ta de roligaste sommarbilderna med forcerat perspektiv. 

Dela dina bilder med oss och få chansen att vara med i tidningen genom att delta i vår månatliga fototävling

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av