stabilisering kamera

Kamerans bildstabilisering är användbar i vissa situationer. Men ibland bör du stänga av stabiliseringen för att få bäst bilder. 

När ska jag använda kamerans bildstabilisering?

Är det bara när kameran är på stativ som man inte ska använda bildstabiliseringen? Den frågan kom från en av våra läsare, och här kan du läsa vårt svar.

23 augusti 2018

Bildstabiliseringen i kameran eller objektivet kompenserar för eventuella skakningar och gör det lättare att fotografera på fri hand vid längre slutartider. 

Ibland behöver man dock inte använda bildstabiliseringen

Det är viktigt att veta när man bör stänga av bildstabiliseringen och när den inte måste vara påslagen. 

Alla kameratillverkare utom Canon avråder från att använda stabilisering när man fotograferar med stativ, eftersom systemets gyrosensor blir förvirrad om det inte förekommer några skakningar som behöver motverkas. 

Canons objektiv har en inbyggd funktion som automatiskt stänger av bildstabiliseringen när kameran är stilla. Detta säkerställer att man får skarpa bilder. 

Nedan kan du se hur stabiliseringen ska användas:

Bildstabilisering är ett måste när ...

  • Nämnaren i slutartiden är mindre än eller lika med brännvidden, t.ex. 1/100 sekund vid 100 mm.
  • Du är andfådd eller fryser mycket.
  • Du fotograferar med brännvidder på 300 mm eller däröver.

Bildstabiliseringen bör stängas av när ...

  • Du fotograferar med stativ med alla andra objektivmärken än Canon.
  • Ditt kamerabatteri håller på att ta slut, du inte har ett extra och du inte behöver stabilisering. Bildstabilisering i stora objektiv drar mycket ström. 

Bildstabilisering är onödigt när ...

  • Det finns tillräckligt med ljus för att fotografera på mycket korta slutartider, t.ex. 1/400 sekund, och med kamerans lägsta ISO-värden när du använder vidvinkel- och normalobjektiv.

Bildstabiliseringen blir bättre när ...

  • Du trycker ner utlösar­knappen halvvägs och håller in den i en sekund innan du tar bilden. Det möjliggör för gyrot att fånga även små kameraskakningar.

> Läs mycket mer om bildstabilisering här

Läs mer i frågelådan

Frågan om bildstabilisering kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO nummer 13/2018.

Här får du också full koll på hur du åstadkommer en snygg zoomeffekt i dina bilder, om det är smart att fotografera i svartvitt och vad skillnaden är mellan dpi och ppi.

Du kan själv fråga våra experter genom att skicka ett mejl till [email protected]

Köp tidningen i butik eller börja prenumerera genom något av våra förmånliga erbjudanden med fina premier samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Då kan du genast läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, samt åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av