Stad under blå timmen.

När du till exempel fotograferar under den blå timmen får du fler detaljer med systemkameran än med mobilen.

Mobilen mot kameran: Bättre foton i svagt ljus med kameran

I dämpat ljus bör du använda en riktig kamera i stället för mobilen. Då får du bilder med bättre och snyggare detaljteckning.

Mobiltelefoner har blivit väldigt bra på att ta bilder, men det finns fortfarande många situationer där du får mycket bättre bilder med riktig kamerautrustning. Det gäller bland annat när du fotograferar i svagt ljus.

Under de senaste åren har flera mobiler börjat använda datorkraft för att sätta ihop flera bilder till en. Det är ett sätt att skapa en bra bild i svagt ljus, och tekniken ger ofta bra resultat. Men du behöver ofta hålla mobilen stilla i ett par sekunder medan bilden tas. 

Även om systemkameran inte använder datorkraft för att skapa bilden, och även om de bästa mobilerna kan ta riktigt bra foton i svagt ljus, föredrar vi ändå en riktig kamera i svagt ljus.

>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Bildsensorn i en systemkamera är nämligen mycket större än i mobilen. Det innebär att varje pixel är mycket större och därmed kan registrera mer ljus. Därför återges detaljer mycket bättre, medan mobilbilder kan se lite grumliga ut när man zoomar in i dem.

Byggnad under blå timmen

Här har vi fotograferat samma motiv utan stativ under den blå timmen med en av marknadens bästa mobiler till vänster och med en systemkamera till höger. Ljus och färger är fina i båda bilderna. Bilden från systemkameran är tagen i råformat och justerad i Lightroom.

Detalj från bilder under blå timmen

När vi går närmare blir det tydligt att detaljerna i bilden från systemkameran är mycket bättre. Bilden är skarpare och du kan i högre grad uppfatta strukturer.

>Läs även: Så tolkar du siffrorna på ditt objektiv

Med kameran kan du dessutom lugnt höja ISO-värdet till exempelvis 3 200 eller 6 400 utan att bilden blir särskilt kornig. Med ett högt ISO kan du få en förhållandevis kort slutartid, så att du inte behöver vänta i flera sekunder. Mobilerna kan sällan gå upp så högt i ISO, och redan runt ISO 1 000 kan det bli en hel del brus.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av