Skalbagge på kvist.

Kameraskakningar avslöjas obönhörligt när man arbetar nära ett väldigt litet motiv. När du använder ett stativ eller liknande för att hålla kameran helt stilla, får du skarpare bilder.

© Shutterstock

4 tips vid makrofotografering i naturen

Om du vill fotografera makro i naturen, behöver du känna till hur du undviker skakiga bilder. Här får du fyra enkla tips som ger skarpa bilder av makromotiv ute i det fria.

Makrofotografi i naturen är en svår disciplin, och tyvärr är det betydligt enklare att få skakiga bilder än skarpa.  

Här får du fyra enkla tips som ger bättre skärpa när du fotograferar makro ute i det fria. 

1. Sök lä för vinden

Vinden brukar vanligen inte ställa till med en massa problem när man fotograferar, men vid små motiv kan minsta vindpust skaka till motivet så att det blir helt suddigt på bilden. 

Därför är det viktigt att du söker lä för vinden om ditt motiv är särskilt känsligt för skakningar. Alternativt kan du försöka att skärma av vinden med din kropp, så att motivet inte rör sig.

Gräshoppa på gren.

Ditt val av bländarvärde påverkar bildens skärpedjup. Låga f-tal som F2.8 och F4 ger ett litet skärpedjup där bara en liten del av bilden är skarp, vilket ser bra ut på makrobilder.

© Shutterstock

2. Använd kontinuerligt ljus

Det är suveränt att ha en kontinuerlig ljuskälla till hands när du fotograferar makro. Med det konstanta ljuset kan du nämligen bättre kontrollera hur motivet skiljer sig från omgivningarna.

Om du t.ex. vill fotografera en grön skalbagge på ett grönt blad, blir bilden lätt otydlig på grund av de likartade färgerna. I en sådan situation kan belysning med kontinuerligt ljus göra så att skalbaggen syns betydligt tydligare mot bladet. 

3. Få finare makrofoton med bokeh

Ett oskarpt område kan även ligga i förgrunden. Testa att placera motivet längre bak i bilden och ta med några detaljer i förgrunden nära objektivet. 

Den här tekniken lämpar sig särskilt väl för makrobilder, där du t.ex. kan fotografera ett område med blommor, där en del ligger i fokus medan andra är ur fokus med bokeh framför skärpeområdet. 

Blomsteräng med litet skärpedjup.

När du väljer ett högre f-tal blir bländaröppningen i objektivet mindre. Därmed kommer det in mindre ljus i kameran, och då behöver du använda en längre slutartid för att bilden inte ska bli underexponerad.

© Shutterstock

4. Använd blixt för att fotografera makro i naturen

Når du fotograferar makro i naturen kommer du att upptäcka att även minsta vindpust kan göra motivet oskarpt. Här hjälper det att använda kamerans blixt.

Med en blixt kan du nämligen fånga motivet med en kortare slutartid. Däremot behöver du se upp så att ljuset inte blir för hårt. 

Om blixtljuset blir för hårt kan du använda en diffusor framför blixten, som sprider ut ljuset så att kontrasten och skuggorna blir mjukare. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av