© Shutterstock.com

Ska du välja CMYK eller RGB? Här är svaret.

Kameran och datorn använder färgsystemet RGB, men din skrivare arbetar med CMYK. Det kan verka förvirrande, och här får du förklaringen till varför du bara ska lägga krut på ett av färgsystemen.

31 januari 2020 av Jeppe Vestergaard

Bland fotografer uppstår ibland huvudbry eftersom kameran använder ett färgsystem samtidigt som skrivaren använder ett annat.

Det finns dock ingen anledning att krångla till det. I dag hanterar din skrivare omvandlingen mellan de två färgsystemen åt dig, och det enda du behöver göra är att trycka på Skriv ut-knappen.

Vad är CMYK?

CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key, där Key är svart. I färgsystemet CMYK får du vitt när skrivaren inte skriver ut någon färg, och det vita papperet förblir då vitt.

Du får svart när alla färger skrivs ut med lika stor styrka. Resultatet blir dock inte helt svart, och därför har man lagt till Key, alltså svart, i färgsystemet. CMYK-färgerna kallas för subtraktiva färger eftersom de tar bort andra färger när de blandas.

CMYK-färgsystemet används i skrivare eftersom färgerna är avsedda att användas på vitt papper. Skrivaren lägger på färger som absorberar vissa av de nyanser som ingår i ljuset, vilket resulterar i att ögat får rätt intryck av färgen på papperet.

Men kameran använder alltså RGB, så digitala bilder måste alltså konverteras från RGB till CMYK innan de kan skrivas ut. Detta sker vanligen i skrivarens egen drivrutin med hjälp av icc-profiler som hänsyn till både skrivarens och papperets egenskaper. Det gör att du inte behöver tänka på konverteringen.

> Läs också: Så får du snyggare färger i Lightroom.

Illustration av RGB och CMYK

Genom att blanda två av färgerna i respektive färgsystem får man fram en av grundfärgerna i det andra systemet. På så vis kan båda systemen få fram alla grundfärgerna i det andra systemet. Om alla färgerna i respektive system blandas blir resultatet vitt respektive nästan svart.

© Shutterstock

Vad är RGB?

RGB står för Rött, Grönt och Blått. De kallas även för additiva färger eftersom de bidrar till andra färger. Om alla tre färgerna blandas med lika stor styrka, blir resultatet vitt.

RGB är perfekt för skärmar eftersom en skärm är svart i utgångsläget. Om alla tre färgerna blandas med lika stor styrka, ser du en vit skärm. Det beror på att en bildskärm strålar ut ljus, den absorberar inte ljus.

Blandar du rött, grönt och blått på ett papper får du svart.

> Läs också: Så stora utskrifter kan du göra.

Varför använder skrivaren CMYK och inte RGB?

Eftersom en blandning av färgerna rött, grönt och blått på papper ger svart, kan man fråga sig varför färgerna inte används i skrivare.

Det finns dock en bra förklaring till varför de allra flesta skrivare arbetar med färgsystemet CMYK.

RGB är mörkare färger än CMYK. RGB leder därför till svårigheter vid utskrift av bilder, eftersom det är svårt att fram ljusa färger på utskriften.

Det ljusare färgsystemet CMYK klarar däremot ljusa nyanser bättre. När det krävs mörka nyanser eller helsvart kan skrivaren använda den svarta färgen, som alltså är K:et i CMYK.

> Läs också: 5 saker du behöver veta innan du köper ny fotoskrivare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av