Fiskgjuse med fisk i klorna
© Mark Smith

Fånga fågeln i det avgörande ögonblicket med smart teknik

Fågelexperten Mark Smith undervisar dagligen fotografer i att fota örnar, pelikaner och storkar när de jagar. Här får du två av hans hemligheter, som gör att han kan frysa fågeln på bild just i fångstögonblicket.

Det är viktigt med en snabb autofokus när man fotograferar vilda djur, men ibland kan även nya kameror göra fel när de försöker fokusera på en fågel i flykten. 

Det är väldigt irriterande när objektivets fokusmotorer surrar in och ut och förtvivlat letar efter rätt fokus just i det viktigaste ögonblicket.  

Gör som naturfotografen Mark Smith, så missar du inte nästa fullträff på fågeln när den slår sitt byte, till exempel i vattenytan. 

Mark vet nämligen att problemet brukar uppstå när man panorerar ned över horisontlinjen och bakgrunden växlar från en ren himmel, där autofokusen enkelt skiljer mellan fågel och bakgrund, till vattnet med vågor och krusningar. 

Fånga fåglarna i flykten 

Med en smart fokuseringsteknik undviker Mark problemet helt, genom att sköta fokuseringen via en annan knapp än själva avtryckaren. Han använder nämligen AF-ON-knappen på kamerans baksida.

Medan fiskgjusen flyger i luften håller han in AF-ON-knappen för att låta kameran fokusera kontinuerligt, och precis innan fågeln störtdyker ner förbi horisonten släpper han knappen och trycker på avtryckaren. 

Det fungerar dock bara när fågeln flyger i sidled eller rakt nedåt, för då stannar den i fokusplanet som objektivet har ställt in skärpan på. 

Det här tipset besparar dig värdefulla sekunder i det avgörande fångstögonblicket, och det kan även användas i andra genrer som sport och porträttfotografering. 

Det enda som krävs är en stor portion övning, så att man vänjer sig vid att fota på det här sättet. 

Styr ISO med ratten

Mark har även ett annat smart knep som ger honom perfekta exponeringar varje gång. 

Han har nämligen ställt in sin Sony A1 så att ISO-värdet styrs med ratten på kamerans baksida. 

På så sätt kan han snabbt växla mellan att fotografera i mot- och medljus genom att bara höja eller sänka ISO-värdet. 

Han har också aktiverat funktionen Zebra Setting, så att kameraskärmen visar om det finns högdagrar som fräter ur på exempelvis en ljus himmel. 

> Läs mer Så använder du ISO-inställningarna

Du kan se fler av Marks bilder på hans Instagram nedan. 

Läs intervjun i tidningen

I Bonnier Digital FOTO nr 7 pratar vi med Mark Smith om hans fantastiska bilder av fiskgjusar, och du kan läsa om hur han hittar och plåtar dem.

Du får även veta mer om hur han gör för att fånga den snabba jägaren och om hur han räddar fiskgjusarna när de fastnar i bland annat fiskeredskap. 


Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av