röd Formel 1-bil från Ferrari kör snabbt på racingbana, där den fotograferats
© Shutterstock

Häftig teknik framhäver farten i motivet

Med lite övning kan du redan idag bli en mästare på att ta sport- och actionfoton där motivens höga hastigheter nästan känns i maggropen.

Det kan vara svårt att ta bilder som visar hur snabbt en cyklist, en motorcykel eller en formel 1-bil rör sig.

Om man väljer en kort slutartid på till exempel 1/1 000 sekund eller ännu kortare, vilket är vad som brukar rekommenderas, blir de flesta motiv frysta mitt i rörelsen och bilden får ett lite statiskt och orörligt uttryck. 

Men det finns ett bra sätt att undvika det, och det är den metoden vi lär dig i den här artikeln.

>Läs även: Bästa kamerainställningarna för action

Smart knep ger snygga bilder

Många sport- och actionfotografer använder nämligen en alldeles speciell teknik när de tar bilder som ska visa hur snabbt motivet rör sig. 

Detta gör de genom att medvetet skapa rörelseoskärpa i bildens bakgrund, medan huvudmotivet i för- eller mellangrunden förblir skarpt. 

Tekniken går i all sin enkelhet ut på att du följer ditt snabba motiv, till exempel en cyklist eller en bil, när den passerar dig, och så tar du en bild med en längre slutartid än du kanske brukar välja.

Börja till exempel med en slutartid på 1/80 sekund och panorera med kameran i samma takt som ditt motiv passerar förbi dig. 

Se till att inte panorera snabbare än motivet, eftersom det kan skapa onödig oskärpa. 

I takt med att du blir bättre på att följa dina motiv med kameran kan du stegvis förlänga slutartiden, till exempel till 1/30 sekund. 

Ju bättre du är på att följa motivet och panorera med kameran, desto bättre blir resultatet. 

Det bästa av allt är att du har många motiv att välja på, eftersom du kan bege dig till många sportevenemang som är helt öppna för allmänheten. Där kan du öva dig. 

Om du vill sätta igång omedelbart kan du till och med börja fotografera bilar och cyklister på gatan. 

 Om du väljer den lösningen bör du kanske vara beredd att förklara varför du står och tar bilder, för alla är inte lika glada över att bli fotograferade på gatan. 

Kombinationen av zoom och panorering ger en häftig effekt i bild av cyklist som kör snabbt mot kameran

Om du kombinerar zoom och panorering med lång slutartid kan du skapa en imponerande effekt, som den vi ser här. Det kräver dock ännu mer övning, eftersom det är mycket som kan gå fel vid fotograferingen.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av