Det ska du fotografera i vår

Vintern har varit mild i år, så snart står prästkragarna i blom.

Vår: Det ska du fotografera just nu

Våren är kanske den roligaste fotoårstiden. Särskilt för dig som gillar att fotografera naturen och magiska solnedgångar.

1. Magiska solnedgångar

Solnedgången är mer än de få minuterna som det tar för solen att försvinna ner bakom horisonten. Med rätt inställningar i kameran kan du faktiskt fotografera ljusets skiftande karaktär redan två timmar före solnedgången.

Det enda som krävs är att du håller koll på kamerans slutartid. Du åstadkommer de optimala inställningarna genom att använda slutartidsprioritet eller det manuella programmet. Slutartidsprioritet är ett halvautomatiskt program där du själv bestämmer slutartiden, medan kameran väljer bländare så att du får en välexponerad bild.

Utgå ifrån en kort slutartid på 1/250 sekund, och förläng sedan slutartiden efterhand som ljuset blir svagare.

> Om du vill få mer information om hur du fotograferar solnedgångar, kan du hitta massor av inspiration i Bonnier Digital FOTOs nya fotobok "Bli en bättre fotograf". Du kan få boken samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor exklusive porto och expeditionsavgifter här.

Solnedgång med stor kontrast mellan orange och blått

Ljuset börjar ändra karaktär redan två timmar före själva solnedgången.

© Shutterstock

2. Insekter och fåglar

Var redo att ge dig ut de första soliga dagarna under våren, när bin, nyckelpigor och småfåglar kommer fram i solen. Med ett 100 mm makroobjektiv och ett teleobjektiv på 100–400 mm kan du absolut lyckas med riktigt vassa bilder.

Om du inte har något makroobjektiv, kan du absolut använda ett teleobjektiv. Med ett sådant får du en hög förstoringsgrad och även en längre närgräns. Det betyder att du inte ska gå lika nära motivet som med ett renodlat makroobjektiv, så du behöver du inte smyga dig lika nära inpå skygga insekter.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Bi suger nektar från blomma

Om du inte har något makroobjektiv, kan ett teleobjektiv också användas för att fotografera små motiv.

© Shutterstock

3. Rinnande vatten

Åar och vattendrag är intressanta motiv, särskilt om du är på en plats där snö och is får smältvattnet att porla fram. Du kan åstadkomma snygga effekter av vatten i rörelse med långa slutartider. Vi rekommenderar en slutartid på 1/5 sekund eller längre. 

Du kan få bilder i klass med de bästa naturfotografers med hjälp av ett bra gråfilter som du använder för att undvika överexponering när solen speglar sig i vattnet.

>Läs också: 4 filter som varje fotograf behöver känna till

Rinnande vatten

Experimentera med kamerans slutartid när du fotograferar rinnande vatten. Utgå ifrån en slutartid på 1/5 sekund eller längre.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av