Ta med kameran ner i plurret

Det är mycket som är annorlunda under vattnet, även för din kamera. Här får du några bra tips på hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

När du tillbringar semestern under vattenytan finns det tre olika sätt att gå tillväga för att föreviga den: kamerapåsar, undervattenshus eller en särskild action- eller undervattenskamera.

Oavsett budget är extrautrustningen numera så pass bra att du måste ge dig ner på djup som kräver dykcertifikat innan du behöver bekymra dig om trycktätheten.

Men det finns annat som du bör tänka på för att få med dig bra bilder upp till ytan.

Allt rör sig sig 

I vattnet är allt i rörelse. Därför bör du kompensera med kortare slutartider. Det minimerar även skakningarna.

1/125 sekund och kortare fryser fast rörelserna, men om du använder längre slutartider riskerar du att allt blir suddigt.

Simma rätt 

Det skadar aldrig med en dyklektion eller två om du vill få de bästa förutsättningarna. Lär dig att vara lugn och balanserad i vattnet. Ju mindre du behöver koncentrera dig på dykningen, desto mer energi kan du lägga på fotograferingen.

Ge dig bara ut i bra väder och börja med att ligga vid ytan med cyklop och snorkel. Träna dig på att ligga med ansiktet nedåt och använd bara benen för att ta dig framåt. Använd eventuellt blytyngder om du inte kan flyta tillräckligt lugnt.

Gå nära inpå 

Oavsett vilka exotiska resmål du besöker finns det partiklar i vattnet. Dessa partiklar gör bilden grumlig. Ju närmare du kommer motivet, desto mindre vatten finns det mellan objektivet och motivet, och därmed även färre partiklar.

En annan mycket god anledning till att gå nära motivet är att färgerna snabbt försvinner under vattnet. På bara några meters avstånd klarar kameran inte längre att fånga de färger som har längst våglängder.

Rött försvinner först, och även gula och orange färger får problem inom 5–10 meters avstånd. Blå och gröna färgtoner klarar sig längst.

Lägg till extra ljus 

Du kan få tillbaka färgerna genom att använda belysning på kameran. Det är ofta till stor hjälp, och lite konstljus gör även att det finns fler kamerainställningar att välja på under vattnet.

Efter dyket 

Om du har varit i saltvatten är det viktigt att alltid skölja av utrustningen efteråt. En hink kranvatten är allt du behöver.

I Digital FOTO nummer 11/2016, som finns i butikerna nu, kan du läsa mer om att fotografera under vattnet, och du får även en guide till de olika typerna av utrustning som du kan använda för ändamålet.

> Läs också: 6 tips på hur du kan ta snygga undervattensbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av