Fotografera under vattnet

6 tips på hur du kan ta snygga undervattensbilder

NYTT NUMMER – SOMMARTEMA: 31 sidor med inspiration. Bland annat hittar du sex enkla tips på hur du kan fånga den magiska världen under vattnet.

Ta med dig undervattenskameran på semestern och få roliga och annorlunda bilder som du inte kan ta med din spegelreflexkamera, såvida du inte köper en massa dyr extrautrustning till den.

Detta bör du tänka på för att få bra undervattensbilder.

1. Ljus Du får bäst ljus mitt på dagen när solen skiner rakt ner i vattnet. Ett vanligt nybörjarfel är att ligga vid ytan och fotografera neråt. Dyk istället ner och fotografera rakt framifrån.

2. Gå nära Gå också nära ditt motiv; det finns alltid partiklar i vattnet som ger sämre skärpa när du kommer en bit bort.

3. Fota loss Ta många bilder – även i stående format, för du kommer att behöva kassera en stor andel av bilderna.

4. Fånga händelser Se till så att det händer något i bilderna, försök att få med fiskar, djur, båtar och andra människor som är nere och dyker.

5. Slopa blixten! Stäng av blixten om du inte är jättenära motivet, för blixtljuset reflekteras i partiklar i vattnet.

6. Använd selfiepinnen Fånga dig själv under vattnet genom att montera kameran på en selfiepinne. Perfekt för dyksemestern.

Frågan om hur man får bättre undervattensbilder kommer från vår frågelåda.

Som prenumerant kan du läsa frågelådan från det här numret av tidningen genom att klicka på "Hämta artikel” längst upp på sidan.

Här kan du också läsa tips som handlar om att köpa utrustning på budget, skillnaden mellan RGB och CMYK samt fördelarna med intern fokusering (IF).

> Läs också: Robusta kameror för strandlivet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av