Akvariefisk

Hemma framför akvariet kan du med rätt kamerainställningar ta riktigt fina bilder av fisk.

Ta fina foton av fiskar i akvariet

Du kan absolut ta fina bilder av exotiska fiskar utan att själv blöta ner dig. Här får du experternas bästa tips, så att du snabbt kan komma igång med att ta fina akvariefoton.

10 maj 2019

Om du inte vill dyka ner under vattnet för att fotografera finns det ändå gott om möjligheter att ta fina bilder på fiskar. 

Särskilt om du har ett akvarium därhemma eller om du har goda vänner som har det. Det enda som krävs är rätt inställningar och lite planering för att ta bra bilder.

> Läs också: 5 tips för bättre undervattensbilder

Planera dina akvariefoton

Om du vill vara säker på att dina akvariebilder ska bli lyckade, behöver du planera lite med avseende på omgivningarna, fiskarnas beteenden och hur du själv agerar framför akvariet.

Nedan följer en checklista som är bra att följa när du ska komma igång med att fotografera ett akvarium.

Det är viktigt att det är mörkt och stilla i rummet

Om du vill att dina akvariefoton ska ge ett realistiskt intryck behöver du inreda akvariet att det efterliknar en naturlig miljö. Se också till att glasen är helt rena. Tänk på att fiskarna blir livliga vid matning. Låt kameran stå framför akvariet minst en timme innan du börjar fotografera, så att fiskarna vänjer sig vid den.

Ta gärna på dig mörka kläder och handskar, så att du undviker reflexer i glaset som kan synas på bilderna.

Täck akvariets sidor med mörk plast eller papp för att lugna fiskarna. Mörklägg rummet så mycket som möjligt, så att akvariet är den enda ljuskällan i rummet. Dämpa effekten på vattenpumpen medan du fotograferar. Det gör att vattnet blir lugnare. Glöm inte att öka effekten igen när du är klar.

Låt fiskarna komma riktigt nära akvarierutan

Fiskarna ska helst vara så nära glaset som möjligt för att bli riktigt skarpa.

Du kan undvika att fiskarna gömmer sig bland växterna genom att sätta en glasskiva framför dem. Den syns inte i den färdiga bilden.

Diskusfisk

När fiskarna har vant sig vid att du sitter redo med kameran kommer de gärna ända fram till rutan.

© Shutterstock

Välj rätt kamerainställningar för akvariefoton

Du kan i de flesta fall fotografera rakt in i akvariet. Vissa fotografer använder speciell belysning uppifrån och från sidorna, men det fungerar faktiskt rätt bra med direkt blixtljus.

Välj en slutartid på 1/250 sekund. Det räcker i regel även när du fotograferar snabba fiskar. Om du behöver kortare slutartider ska du välja High-Speed-Sync.

> Läs också: Så använder du blixtens High-Speed-Sync-funktion

Undvik reflexer från blixten

Fota riktigt nära rutan, så att du undviker speglingar från blixten. Om du ändå råkar ut för reflexer, kan du öka brännvidden och vinkla kameran en aning nedåt, så att du inte får med dem i bilden.

Se emellertid upp så att vinkeln inte blir för stor –  då kan du råka ut för förvrängningar.

Du åstadkommer en konsekvent och naturlig färgåtergivning genom att sätta vitbalansen på 4000 kelvin eller Dagsljus.

> Läs också: Så använder du vitbalansen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av